Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса про напади на українські школи у північних регіонах держави.


Єва Поштар Варшава, 3 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Центральна та регіональна преса в Польщі повідомляє про плюндрування українських шкіл на півночі Польщі. Акти вандалізму викликали обурення в Польщі і поза її межами.

Сплюндрований пам’ятник Тарасу Шевченку.
Польська преса повідомила про лист, якого в цій справі передала віце-прем''єру, міністрові внутрішних справ організація української меншини – Об''єднання українців у Польщі.

У четвер речник польського уряду розіслав до преси повідомлення про зустріч посла України в Польщі Олександра Моцика із віце-міністром закордонних справ Польщі Павлом Ковалем. Представник польського МЗС передав українському дипломату слова співчуття з приводу подій в школах у Білому Борі та Бартошицях. Він запевнив, що польська сторона використає всі можливі засоби для виявлення осіб, що вчинили цей злочин. Сторони погодились, що обидва інциденти не повинні мати впливу на польсько-українські державні відносини.

У четвер регіональна газета "Глос Кошалінський", що виходить у північно-західній Польщі повідомила, що знайдено осіб, які сплюндрували пам''ятник Тарасові Шевченку в місті Білий Бір. Це – двоє жителів однієї з сусідніх місцевостей: 20-літній Каміль Б., та 19-літній Міхал Ж. Щоденник цитує речника місцевої поліції, який ствердив, що обидва молодики зізналися у пошкодженні пам''ятника. Вони визнали, що були під впливом алкоголю. Суд може зобов’язати обох відновити пам''ятник, заплатити штраф чи покарати їх відстроченим позбавленням волі.

Регіональний щоденник "Газета Ольштинська", що виходить у північно-східній Польщі, повідомляє, що ще не знайдено винуватців підпалу української початкової школи в Бартошицях.

Проте місцевій поліції вдалося знайти молодиків, що два тижні тому знищили спортивні прилади на шкільному майданчику. Це було шестеро 12-літніх хлопців.

"Газета Ольштинська" наводить слова читача, який на дискусійному форумі щоденника написав: "Уявімо собі, який зчинився б скандал, коли б підпалили польську школу в Україні. А ще коли б виявилось, що тамтешня міліція легковажно поставилася до цієї справи”.

У середу група польських прихильників України оприлюднила в інтернеті лист-звернення до польського міністра внутрішніх справ. Збір підписів під цим листом завершився в п’ятницю. У листі пишеться: “Ми хотіли б вірити, що це був звичайний акт вандалізму, а не дії, спрямовані щодо конкретної національної групи. (...) Однак, справа наростання таких дій викликає в нас щораз більше хвилювання і серйозні побоювання. (...) Ми хочемо, щоб Польща була державою, жителі якої можуть почувати себе безпечними, без огляду на національність чи віросповідання”.
XS
SM
MD
LG