Доступність посилання

ТОП новини

Українська традиційна музика в Європі.


Богдана Костюк Київ, 3 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Європі ось уже п‘яте сторіччя тривають суперечки стосовно ... історичної належності музичного інструменту, який відомий в Україні під назвою “бандура”. Італійці стверджують, що саме вони колись створили цей інструмент, а французи збирають історичні свідчення про менестрелів, які використовували подібні інструменти.

Руслана і Володимир Войт
А українські дослідники мають історичні данні про бандуристів і кобзарів, які мандрували Україною і сусідніми державами, даруючи людям чарівні мелодії і пісні – легенди. Але зарано відправляти бандуристів у минуле, вони у наш час подорожують Європою, зачаровують своїми мелодіями. Кореспондентка Радіо Свобода Богдана Костюк на одному з музичних перехресть зупинила дует бандуристів – Руслану та Володимира Войтів і пропонує познайомитися з ними нашим слухачам.

Руслана і Володимир категорично не згодні з італійцями і французами, і кажуть, що бандура – це український традиційний інструмент. Володимир Войт:

“Це наш інструмент, ніхто з наших сусідів його не має, ні Польща, ні Молдавія, ні Білорусія, ні Росія. Тільки ми маємо! Це наша гордість, наша візитна картка!”

А Руслана розповідає, що українські бандуристи – це музичне уособлення України для дуже багатьох пересічних європейців. Але існує і зворотній бік міжнародної популярності – необхідність наполегливо вчитись, опановувати інструмент. За словами Руслани Войт,

“Основне – завжди віддаватись тій роботі, яку ти вибрав. Якщо ти будеш займатися і віддаватися музиці до кінця – то, знаєте, як кажуть, Бог усе бачить. Ми їздили на конкурси, брали премії”.

Премії та призи дует бандуристів привозив з Литви, Німеччини, Польщі, Словаччини і Туреччини. Цього ж року Руслана і Володимир Войти мандрують країнами Європи і північної Америки як гості або ж почесні учасники музичних фестивалів, а Руслана нещодавно взяла участь у відкритті Року України у Грузії, перед тим разом з Володимиром побувала на фестивалі Традиційної музики у Канаді. І по поверненні додому зробила висновки:

“Приймали нас усюди надзвичайно добре! Трошки шкода, що у нашій країні ніби бандура є кругом, так багато бандуристів, але насправді їх ніде немає. Їх ніде не видно, на жодних концертах, на жодних фестивалях. Тобто, у нас всюди естрада, нехай вона така модернова – з гуртом “ВВ”, “Океан Ельзи”. Це дуже добре, але бандуристів ніде немає”.

Щоправда, Володимир Войт звернув увагу на те, що українська влада використала досвід сусідніх Польщі та Румунії і виділила кошти на придбання народних інструментів для музичних шкіл і вузів. На думку моїх співрозмовників, це хороша інвестиція у майбутнє. Адже, допоки політики і дипломати займаються євроінтеграцією України, бандура давно завоювала своє місце в Європі. І поступатися ним не збирається, упевнені Руслана і Володимир.
XS
SM
MD
LG