Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон видаватиме новини про себе.


Сергій Куделя Вашингтон, 1 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Напередодні виборів до Конгресу США, які відбудуться наступного тижня, американське Міністерство Оборони намагається покращити ставлення американців до воєнної кампанії в Іраку. За повідомленням агенції ”Associated Press”, Пентагон створює спеціальний інформаційний відділ для підготовки новин та реагування на повідомлення у ЗМІ про ситуацію в Іраку.


Війна в Іраку стала, у цьогорічній виборчій кампанії до Конгресу США, другим за важливістю чинником (після економічного стану), який визначатиме вибір американців. І саме переважно негативне ставлення американців до військової кампанії в Іраку може, на думку оглядачів, призвести до втрати республіканцями контолю над Палатою Представників чи навіть Сенатом.

Низький рівень суспільної підтримки воєнної кампанії в Іраку Пентагон пов''язує із надмірно негативним висвітленням кампанії в американських ЗМІ. Отже, за ініціативи заступника Міністра Оборони США Дорранса Сміта, в оборонному відомстві створюється власна агенція новин. Один з її відділів буде тепер відслідковувати усі повідомлення про Ірак та миттєво виправляти неточності. Інший відділ набиратиме впливових політиків та аналітиків, які б виступали на підтримку дій військових. Пентагон також матиме власний інформаційний відділ, який щодня публікуватиме репортажі про хід військової кампанії на інтернет-сторінці оборонного відомства. Урядовців скаржаться, що журналісти зосереджуються переважно на терактах та вбивствах американських військових. Тому Пентагон планує більше розповідати про допомогу, яку військові надають місцевим жителям для відбудови Іраку.

За словами професора історії Американського Університету у Вашингтоні Пітера Кузніка, американська преса стала набагато критичніше ставитися до влади ще тридцять років тому, під час воєнної кампанії у В»єтнамі:

«Термін «брак довіри» виник ще у часи Адміністрації Ліндона Джонсона. В»єтнамська війна мала приголошливий ефект на медіа. Виникла така величезна різниця у тому, що влада говорила суспільству і що відбувалося насправді. Тому у пресі розвинулося скептичне ставлення до влади.»

Отже, на думку американського історика, Пентагон не зможе нав''язувати пресі свою точку зору, а буде хіба що ефективніше пояснювати власну позицію. Це підтверджує і прес-секретар Пентагону Еріка Рафф. За його словами, структурні нововведення покликані лише покращити інформаційну складову діяльность Міністерства Оборони США.
XS
SM
MD
LG