Доступність посилання

ТОП новини

Грузія не збирається купувати російський газ по 230 доларів за тисячу кубометрів


Про це у суботу повідомив прем''єр-міністр Грузії Зураб Ногаіделі.

Про це у суботу повідомив прем''єр-міністр Грузії Зураб Ногаіделі.

Він зазначив, що Грузія веде переговори з Туреччиною, Азербайджаном та Іраном про поставки газу до Грузії і зробить вибір на користь якогось з перелічених партнерів за ціною і масштабами поставок.

Російський «Газпром» оголосив у четвер про намір у 2007 році більше ніж у двічі підвищити вартість газу для Грузії – від нинішніх 110 до 230 доларів за тисячу кубометрів.

Прем’єр-міністр Грузії Зураб Ногаіделі з цього приводу у п’ятницю заявив:

«Газпром виставив ціну на газ, яка є політичною. Ціна нашої свободи 230 доларів США за тисячу кубометрів. Ця ціна видається досить дивною для нашого регіону. Україна платить 130 доларів, Вірменія – всього 110. Деякі країни Євросоюзу платять менше 230 доларів. а Грузії пропонують платити 230. Це цілком зрозуміло, що йдеться про політичну ціну, і ні про що інше».

Європейська комісія у п’ятницю закликала Росію проконсультуватися з Грузією у зв’язку з планами «Газпрому» значно підвищити ціни на газ для грузинських споживачів.

Речниця Європейської комісії Емма Адвін заявила:

«У цілому ми підтримуємо рух до ринкових цін та розуміємо відповідне бажання Росії. Але, як ми завжди кажемо, такий крок потрібно узгодити під час консультацій із країною-партнером – із розумінням і такими етапами, які здатна сприйняти країна-споживач».
XS
SM
MD
LG