Доступність посилання

ТОП новини

Україна позбавляється комплексу “молодшого брата”, який мала перед 2004-м роком. (Конференція у Брюсселі з питань безпеки України).


Наталія Вікуліна Брюсель, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Про безпеку України говорили в понеділок у брюссельському Центрі досліджень європейської політики. У конференції взяли участь експерти з України, європейських країн та Сполучених Штатів.

Протистояння триває…
Представник Інституту міжнародних відносин Фінляндії Аркадій Мошес назвав себе обережним оптимістом стосовно української політичної ситуації. Оптимізму йому надають принаймні три речі. По-перше, експерт вважає майже неможливим викреслити зміни, які принесла Помаранчева революція. По-друге, Мошес не бачить, що відносини України з Росією можуть бути такими, якими вони були за президентства Кучми.

“Я думаю, що нині ми бачимо процес, упродовж якого Україна позбавляється комплексу “молодшого брата”, який мала перед 2004 роком”, - сказав Аркадій Мошес.

Він також упевнений, що політика відносин України із Заходом останнім часом не зазнає кардинальних змін.

Відомий дослідник з питань України, представник Академії оборони Великобританії і коледжу в Оксфорді Джеймс Шерр заявив, що Захід хотів би, щоб Україна приєдналася до євроатлантичної спільноти настільки, як країна того хоче і наскільки вона здатна це зробити. На переконання Шерра, пріоритет НАТО не в тому, щоб Україна приєдналася до Плану дій щодо членства чи вступила до альянсу.

“Основний інтерес НАТО – щоб зміни підтримувалися, заохочувалися і не припинялися”, - сказав дослідник з Оксфорду.

НАТО, за його словами, хоче поглиблювати співпрацю з Україною, а загалом про інтеграцію України в західні інституції Джеймс Шерр сказав: “краще пізніше, але краще”.

Інший промовець – представник американської корпорації “Ранд” Стівен Ларрабі сказав про слабкі шанси України приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО після розвалу помаранчевої коаліції.

“Перед розвалом були принаймні шанси, були серйозні розмови, що Україні можуть запропонувати План дій щодо членства в НАТО під час саміту в Ризі. Нині це дуже маловірогідно, якщо не неможливо. Я думаю, що більшість країн НАТО збираються зачекати, збираються подивитися, як Україна просувається вперед, а вже потім давати оцінки”, - сказав представник американської корпорації “Ранд”.

Промовці згадали і про те, що населення України не дуже підтримує вступ країни до НАТО. Редактор форуму “Майдан” Олександр Богомолов заявив про кампанію проти НАТО, яку підтримують на російському телебаченні. За словами Богомолова, коли українців запитують про вступ до НАТО, вони думають радше про війну, про терор і про Росію, але не згадують про гарантії безпеки, які приносить НАТО.

Важливим було нагадування Піркки Тапіоли, який є радником Верховного представника ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав”єра Солани. Тапіола сказав, що членство в Євросоюзі не виключається для будь-якої європейської країни, але Україна має проводити внутрішні реформи.
XS
SM
MD
LG