Доступність посилання

ТОП новини

США і Європа розійшлися у ставленні до вироку Саддаму Гусейну.


Сергій Куделя Вашингтон, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - “Смертний вирок Саддаму Гусейну став головним досягненням іракської демократії”, – про це заявив президент США Джордж Буш під час свого останнього в цьому році передвиборчого турне Сполученими Штатами на підтримку кандидатів від Республіканської партії. Проте європейські союзники Буша, зокрема прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, невдоволені рішенням іракського суду стратити Саддама Гусейна. Європейці навіть закликають іракський уряд не виконувати такий вирок. Їх підтримують і деякі міжнародні організації.


Судовий вирок Саддаму Гусейну відразу став центральною темою політичних дискусій у США. Саме з цієї новини президент Буш зараз розпочинає усі виступи перед виборцями. Він наголошує, що таке рішення суду свідчить про суттєвий прогрес Іраку на шляху до демократії:

“Ірак ще повинен багато зробити, щоб побудувати суспільство, яке б забезпечувало справедливість для всіх і захищало усіх громадян. Все ж історія розглядатиме цей вирок як важливе досягнення на шляху до вільного, справедливого та об’єднаного суспільства”.

Білий дім відкидає будь-який зв’язок між рішенням суду та виборами до Конгресу США, які відбудуться цього вівторка. І все ж смертний вирок Саддаму Гусейну може стати рятівним колом для Республіканської партії. Ще два тижні тому вона відставала від демократів більше ніж на 10%, і аналітики прогнозували її поразку на виборах. Однак опитування громадської думки, проведені відразу після оголошення вироку Гусейну, свідчать, що розрив між двома партіями скоротився до декількох відсотків. Експерти вважають це наслідком кращого ставлення американців до воєнної кампанії в Іраку, яка була центральною темою цьогорічних виборів до Конгресу США. Тому демократи наголошують, що смертний вирок Саддаму Гусейну жодним чином не посилить безпеку США і не стабілізує ситуацію у самому Іраку.

Європейські союзники США, які схвалюють судовий процес над колишнім іракським лідером, негативно висловлюються щодо самого вироку. Фінляндія, яка зараз головує в Євросоюзі, поширила заяву, в якій ідеться про неприйнятність страти як способу покарання. Про свою незгоду із смертною карою Гусейну заявили і канцлер Німеччини Ангела Меркель та британський прем’єр-міністр Тоні Блер.

А представники міжнародних правозахисних організацій Amnesty International та Human Rights Watch вважають несправедливим і весь судовий процес над колишнім президентом Іраку. Вони нагадують, що за час процесу троє адвокатів Гусейна були вбиті, а на іракських суддів чинився значний політичний тиск. Проте президент США Буш зауважив, що Саддам Гусейн зможе вимагати перегляду вироку:

“Саддам Гусейн матиме право на апелюцію. Усі юридичні права, в яких він відмовляв іракцям, будуть забезпечені”.
XS
SM
MD
LG