Доступність посилання

ТОП новини

У щорічному рейтингу корупції успіхи України незначні.


Василь Зілгалов Прага, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародна громадська організація” Трансперенсі Інтернешнл” опублікувала у понеділок щорічний рейтинг корупції у країнах світу. Якщо Україна була у 2005 році на 107 місці серед 163 країн світу, то у цьому – вже на 99 . Хоча успіхи у боротьбі з корупцією у Києва незначні. Про це на самому початку інтерв‘ю Радіо Свобода сказав один із директорів ТІ, котрий відповідає за Східну Європу –Міклош Маршалл:

"Я погоджуюсь з Вами, що успіхи України тут незначні. Але я хочу попередити, що нинішня позиція в рейтингу мало про що говорить, тому що кількість країн в рейтингу змінюється з року в рік. Так що ранг не є таким важливим. Важливіший коефіцієнт України, так званий індекс сприйняття корупції сам по собі. Цього року він в України дорівнює 2,8 і це краще аніж у минулому році, коли цей індекс дорівнював – 2,6 і в 2004 році –2,2. Зрозуміло, що це незначний прогрес".

Пан Маршалл також сказав, що у світі були і залишаються значні очікування від України, викликані, насамперед, Помаранчевою революцією. Але, на думку директора ТІ по країнах Східної Європи та Азії, все ж рівень корупції в Україні залишається високим. І одна з головних проблем тут, переконаний Міклош Маршалл, у зв‘язку політики і бізнесу:

"Дуже тісна співпраця між політиками і людьми з бізнесу є й надалі великою проблемою".

Якщо ТІ назвала один із негативних прикладів із ситуації в Кенії, де на хабарі йде один мільярд доларів у рік, то пан Маршалл не назвав конкретних фактів масштабів корупції для України, але наголосив, що рівень корупції тут не надто зменшився у порівняні з недалеким минулим. Директор ТІ по Східній Європі сказав також, що є важливим для України у боротьбі з корупцією нині:

"Всі очікують від України прогресу. І це, насамперед, адресується українському урядові, українському бізнесові, щоб вони продемонстрували, що ці очікування справедливі".

Пан Маршалл також виділив найважливіші рекомендації ТІ для України:

"Ми маємо дуже прості рекомендації. І це дуже сильно пов‘язано із незалежністю засобів інформації у боротьбі з корупцією. Бо в основі реформ, яких ви хочете досягти, ключовими є незалежність преси і сильне громадянське суспільство, яке в змозі мобілізувати громадську думку. Я думаю, що саме це є вирішальним". Пан Маршалл також відзначив, що негативним чином впливають на боротьбу з корупцією в Україні такі фактори, як поширеність хабарництва в українській юстиції, судах та ін.
XS
SM
MD
LG