Доступність посилання

ТОП новини

«Свобода слова чи поштові послуги: що дорожче?» На Дніпропетровщині триває протистояння між друкованими виданнями і поштовиками.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 5 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На Дніпропетровщині триває конфлікт між друкованими виданнями та «Укрпоштою». Редактори провідних місцевих газет звинувачують поштовиків у поганій організації передплати і доставки преси, поштовики ж намагаються знаходити аргументи на свій захист. Щоб з’ясувати стосунки, представники сторін зібралися на засідання «круглого столу» «Свобода слова чи поштові послуги: що нам коштує дорожче?»

Читачі дніпропетровських газет часто скаржаться до редакцій – не отримали вчасно те чи інше видання або отримали зовсім не те, що передплачували. Редактори газет змушені реагувати – з’ясовувати з поштовиками, в чому річ. Заступник директора Дніпропетровської філії «Укрпошти» з питань економіки та фінансів Валентина Якоушенко пояснює: головна причина – людський фактор. Усю тримільйонну область обслуговує тільки 600 листонош, це принаймні на 10% менше, ніж треба. Отож, як не намагаються доставити газету чи журнал вчасно, у день виходу видання, ексцеси все-таки бувають.

Зарплата дніпропетровської поштарки не перевищує півтисячі гривень, і жінки з поштовими сумками за плечима змушені шукати приробіток. Відтак, каже Володимир Глядченко, головний редактор нікопольської газети «Південна зоря», листоноші не зацікавлені у зростанні газетних тиражів:

«Деякі листоноші не зацікавлені в тім, щоб тираж був великий. Частина листонош перетворилися на людей, які носять одеколони, канцтовари й інше. Преса відійшла убік».

Аби хоч якось підтримати місцевих поштарок, газета пана Володимира пішла на експеримент. Про це Володимир Глядченко розповів Радіо Свобода:

«Там, де листоноша сумлінним є, ми доплачуємо за екземпляр газети. Люди 700-800 гривень можуть вільно заробити грошей».

Редактори дніпропетровських газет нарікають і на саму систему роботи “Укрпошти”: і на безпідставне, на їхню думку, підвищення тарифів на розповсюдження преси, і на запровадження плати за ті послуги, які раніше були безкоштовними (наприклад, на доставку видрукуваних екземплярів з типографії). Турбує керівників і зникнення екземплярів газет зі скриньок передплатників.

У поштарів свої аргументи: тариф на доставку періодики в Україні не змінювали п’ять років, а залежить він від кількості сторінок у газеті і її ваги, тому якщо газета стає товщою – будьте ласкаві, платіть більше. А щодо зникнення газет зі скриньок, то тут поштовики перекладають вину на комунальників. Заступник директора Дніпропетровської філії «Укрпошти» з питань економіки та фінансів Валентина Якоушенко (рос. м.):

«Абонентські скриньки – не майно пошти, ми їх не ремонтуємо, у нас на це немає грошей, це власність житлово-комунального господарства. Кожна людина, сплачуючи квартплату, платить певну суму на, щоб ці скриньки утримувались у належному стані. Так воно й було багато років тому, хоча обсяги передплати були більші, ніж сьогодні».

Наприкінці засідання круглого столу сторони, здається, зрозуміли одна одну. Редактор обласної газети «Зоря» Вадим Климентьєв пообіцяв допомогти «Укрпошті» організувати зворотній зв''язок із клієнтами – звернутися до читачів із проханням оцінити роботу пошти та порадити, як уникнути проблем. А головний редактор міської газети «Наше місто» Микола Кравчук запропонував створити спільну робочу групу з представників пошти та друкованих ЗМІ, щоб домагатись від влади встановлення поштових кіосків у людних місцях. До речі, поставити один такий кіоск коштує не менше 40 тисяч гривень.

Щороку поштовики Дніпропетровщини доставляють за передплатою і вроздріб понад 70 мільйонів примірників періодики. 20 років тому ці показники були вдесятеро вищими.
XS
SM
MD
LG