Доступність посилання

ТОП новини

Чому ми любимо фільми жахів?


Інна Набока Київ, 7 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Людська психіка сповнена протиріч. Здавалося б, страх – дуже неприємне відчуття. Все життя ми прагнемо його уникати або боремося з ним. В той же час одним з найпопулярніших видовищ у всьому світі є фільми жахів. Про цей парадокс розмірковує психолог Інна Набока.


За даними зарубіжних дослідників на Заході фільмам жахів віддають перевагу 70% глядачів. Чимало прихильників цього жанру і в Україні: 18% серед дорослих і майже 80 – серед дітей і підлітків. Нещодавно навіть вийшов на екрани перший вітчизняний фільм жахів „Штольня”. Не меншою популярністю користуються і трілери, „страшні” комп’ютерні ігри та атракціони.

І це – зовсім не винахід нового часу. Страшні ритуали, римські гладіатори, іспанська корида, кулачні бої – тільки найвідоміші з подібних явищ. Жахливими історіями сповнений фольклор і міфологія всіх народів. З ранього дитинства нас супроводжують страшні казки. Усі ці невинні „Івасики-телесики” і „Червоні шапочки” просто справжнісінькі страшилки. А згадаймо моторошні історії, що їх так полюбляють розповідати діти.

Чим же можна пояснити цей потяг людства до жахливого? Адже страх – одне з найнеприємніших відчуттів, і в реальному житті ми всіляко намагаємося його позбутися. Але схоже, страшна казка потрібна людям будь-якого віку. Наше буденне життя, попри всю його напруженість, темп і стреси, надто прісне, монотонне, позбавлене яскравих емоцій. І саме фільми жахів, трілери, комп’ютерні страшилки дають можливість вийти за межі звичного світу, пережити незвичайні гострі відчуття, одержати розрядку внаслідок викиду адреналіну. Крім того психологи вважають, що вигадані жахи допомагають людині пережити якісь власні приховані, найчастіше навіть неусвідомлювані страхи і позбутися їх. А дехто вбачає у жахах спосіб зняття хронічного стресу – ще більшим стресом. І все це – в цілком безпечній формі, не полишаючи зручного крісла і не відриваючись від екрану.

Інше питання – чи справді це так безпечно для нашої психіки. Адже „передозування” гострих негативних емоцій, може викликати серйозні психічні проблеми. Людина починає шукати якісь приховані небезпеки, можуть виникнути фобії, погіршитися сон, навіть виникнути психічні розлади. Окремої розмови заслуговує вплив „жахів” на дітей.

Тож якщо ви людина емоційна, вразлива, якщо страждаєте на якісь нервові розлади, краще не ризикувати. Шукайте емоційної розрядки в позитивних переживаннях. Та якщо ви все ж вирішили „розрядитися” за допомогою фільмів жахів, постарайтесі ставитися до них не надто серйозно. Адже гумор, хай навіть чорний, - обов’язкова риса кращих зразків жанру „хорор”. А найбільше тішить під час перегліду кіно-тележахів усвідомлення того, що в будь-яку мить їх можна вимкнути. На відміну від жахів у житті реальному...
XS
SM
MD
LG