Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Дніпропетровська з портретами Сталіна та Дзержинського мітингують комуністи й «вітренківці».


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 7 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У центрі Дніпропетровська мітинг з нагоди чергової річниці “жовтневого перевороту” провели представники місцевих осередків Компартії та Прогресивної соціалістичної партії. За інформацією організаторів, вони зібрали на площі понад тисячу людей, правоохоронці подають кількість учасників – 300–400.

Прихильниця Сталіна.
Мітинг.
(© RadioSvoboda.Ua)
Через мітинг комуністів і «вітренківців» зранку рух автотранспорту у центрі Дніпропетровська призупинили. Водії маршруток нервували і звертали на бічні вулиці, а більшість пасажирів дивувались — що це за люди з червоними прапорами і з нагоди чого.

На площі Леніна тим часом лунала російська «попса» та пісні радянської доби. Літні люди тримали в руках ксерокопії портретів Сталіна та Дзержинського і плакати з написами «Відкриваючи вікно в Європу, не зачиняйте двері до Росії». Промовці у своїх виступах нарікали на владу, обговорювали підвищення цін і тарифів, а також вказували Президентові курс зовнішньої політики – вперед, до Росії.

Пані Валентина, літня жінка з червоним бантом на грудях, каже, що приходить на цю площу 7-го листопада щороку. За радянських часів, жалкує, людей збиралося – на весь проспект, а зараз мало. Пані Валентина:

«Для мене і для таких, як я, хто народився в СРСР, це найбільше свято. Я не могла не прийти сюди».

Своїм обов’язком прийти цього дня на площу вважали і два десятки патріотично налаштованих людей. Хлопці з УНА-УНСО кажуть, що міська влада попередила їх, що ніяких пікетів цього дня проводити на площі не можна. Однак судового рішення щодо цього не було, зауважує голова обласної організації УНСО Мирослав Гришин, а стояти під державним прапором в Україні не заборонено, отож вони вийшли на площу, щоб продемонструвати мешканцям міста позицію патріотично налаштованої молоді і вшанувати пам''ять жертв голодоморів і репресій. Мирослав:

«Ми вийшли з українським прапором, щоб вшанувати пам''ять людей, які загинули від рук радянського окупаційного режиму. А зараз ці люди святкують це свято. Ну, якщо вони святкують те, що їхніх дідів і батьків різали і стріляли,– це їхнє право. Ми репрезентуємо тут думку молодих людей, які починають мислити іншими категоріями з приходом нової влади на терени України».

За два тижні на цій же площі, де досі височіє гранітний Ленін, зберуться люди під іншими прапорами – жовтогарячими. У місцевих осередках пропрезидентських сил готуються до другої річниці Помаранчевої революції.
XS
SM
MD
LG