Доступність посилання

ТОП новини

100 днів уряду: перші підсумки.


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник та народний депутат України Василь Волга (Соціалістична партія). (Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Ведучий: Кирило Булкін
Кирило Булкін: Сьогодні уряд Віктора Януковича відзначає сто днів від моменту початку роботи. Спробуємо з’ясувати, якими досягненнями за цей час може похвалитися Кабмін, які головні претензії мають до нього опоненти.

Спершу прошу кожного з гостей назвати два-три головних успіхи і дві-три головні, на ваш погляд, невдачі нинішнього уряду. Василь Волга: Самою головною є стабілізація ситуації в системі управління, тобто те, що залишили повністю розбалансованою систему управління з масою непрофесіоналів у всій вертикалі, які прийшли за політичною ознакою до влади, а не за професійною ознакою. Так от, зараз відбувається стабілізація.

Далі, на мою думку, це абсолютно прозора і зрозуміла логіка бюджету, яка зараз пропонується і є вкрай позитивною.

Негативом, я вважаю, дуже серйозним негативом, є наші газові домовленості, навіть ціна на газ, яка у нас є найбільш сприятливою ціною серед усіх інших країн колишнього СРСР, а саме: відсутність міжурядових протоколів, тут, звичайно, і всередині коаліції йде доволі серйозний тиск на уряд. Метою цього тиску є активізація діяльності уряду саме для появи цих міжурядових протоколів. Вже не секрет, що те, що ми зараз маємо, тобто ціла низка підприємств на сході України мають проблему з газопостачанням.

Віктор Пинзеник: Як би я не хотів, на жаль, і це, мабуть, вперше, у нас з урядом, що я не можу назвати досягнень уряду. Навіть ті, що Василь назвав, дуже унікальна стабілізація ситуації, коли кожного дня йде перетягування повноважень і до цього часу йде спроба, замість займатися питаннями, забрати ті рештки повноважень, які є в Президента, ми це бачимо по постійних щоденних заявах.

Але я погоджуся з другим висновком, наприклад, щодо логіки бюджету. Справді, ми вперше маємо дуже логічний документ.

У чому логіка цього бюджету? Раніше бюджет був способом вирішення якихось суспільних проблем. Можу нагадати. Наприклад, цього року зниження податків по кількох позиціях. Минулого року ми зробили перший крок по подоланню бідності, тобто ми підняли мінімальну зарплату на 70 гривень у порівнянні з законом, який діяв на той час, у 12 разів – допомогу дітям.

У чому логіка цього бюджету? Він стає інструментом перерозподілу в інтересах групи невеликої людей.

На жаль, інколи складається враження, що я проснувся в 2004 році, тому що дуже багато речей, які ми відмінили, скасували, зараз повертаються: і в режимі оподаткування, і в поверненні ПДВ, і в тому, що робиться в аграрному секторі, і в ручному режимі розподілу коштів.

- Однією з проблем, про які, зокрема, згадував і Президент Віктор Ющенко, є проблема неповернення ПДВ. Упродовж серпня –жовтня сума неповернень зросла з 4 до 7 мільярдів гривень. Але найцікавіше тут – це географія підприємств, яким повертають і яким не повертають ПДВ. Донецька область – це 110 % плану, Львівська – 49%, Київ – 28%.

Уряд обґрунтовує це різницею в обсягах експорту.

Яка ваша оцінка ситуації з поверненням та неповерненням ПДВ і взагалі ситуації з цим податком, який дехто розшифровує як “подарунок для викрадачів”?


Василь Волга: Відмовитися від ПДВ неможливо, бо якщо ми говоримо і крокуємо до Європи і європейських торговельних структур, то відмова від ПДВ неможлива, бо там ПДВ працює. Це перше.

Те, що цей податок є найбільш криміналізований, то без сумніву, що це так. Але в даному випадку маємо тоді задати питання певним говірливим керівникам силових структур: чого вони так багато говорять, а так мало роблять? Не словом, а ділом, як то кажуть. Так?

Те, що стосується того перекосу, який був, то так, без сумніву, це був перекіс. Але давайте вже зупинимось навколо цього говорити, бо, звісно, відразу це відбулося. Скажемо так: це не було незаконним, це було не коректним. Але після цього навіть всередині самої коаліції піднявся знову ж таки дуже серйозний тиск на коаліцію, були висловлені дуже серйозні зауваження, там і повернення необхідне по “Рівне азот”, яке там затягувалося, і так далі. Все було повернуто.

Зараз всім ПДВ повертається пропорційно. Тобто, то був перекіс некоректний. Це ми визнаємо. І ми самі навели цьому лад.

Віктор Пинзеник: По-перше, слава Богу, що визнають цю річ. І про це треба говорити, бо це дає підстави добитися суспільству зламати ситуацію.

Василь Волга, Віктор Пинзеник
Але, на жаль, навіть у жовтні принципових змін не відбулося. Справді, там, де більший експорт, має бути більше відшкодування.

Донецька область має 21% експорту України, і вона має право на кожну п’яту частину відшкодування. Але їй відшкодовували 50% загальної суми відшкодування. Це за останні 3 місяці. Київ має в 2 рази менший експорт, а йому відшкодовували у 12 разів менше.

На жаль, не виправлена ситуація у жовтні, бо я маю статистику. Я її завтра представлю.

А тепер щодо самого ПДВ. Ми у 2005 році збільшили надходження по цьому податку рівно в 2 рази. Проблема не в цьому податку, а в тому, що, на жаль, не в ті руки він потрапляє. І є той аспект, про який говорить Василь, бо він дуже пов’язаний з зовнішньоекономічними зв’язками. Але проблема не в податку, а проблема в його інструментах застосування. І тут є ще над чим працювати.

Василь Волга: Я вам можу сказати, що я бачу зараз, що опозиція працює надзвичайно ефективно, як на мене, і всі моменти, які пов’язані із поверненням ПДВ, які підняла опозиція, уряд змушений був відреагувати.

Йде насправді нормальна, системна робота.

Я вважаю, що насправді у нас з вами все добре, ми рухаємося в єдино правильному напрямку. Коаліція робить, опозиція критикує і допомагає не робити дурниць і помилок.

Віктор Пинзеник: Якщо цим напрямком вважати будівництво світлого майбутнього для власного бізнесу.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG