Доступність посилання

ТОП новини

Переважна більшість європейців виступає за зменшення ціни на роумінг – користування мобілкою за кордоном.


Наталія Вікуліна Брюссель, 7 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Понад дві третини європейців підтримують зменшення ціни за роумінг – користування мобільним телефоном за кордоном. Такі дані оприлюднила статистична агенція “Євробарометр”. Комісар ЄС з питань інформаційного суспільства і мас-медіа Вівіан Редінг закликала всіх операторів мобільного зв’язку у Європі зменшити ціни за роумінг.


“Мобільний телефон краще вимкнути” – так вважає принаймні кожен шостий європеєць, що вирушає на канікули чи у справах за кордон. 81% опитаних користується мобілкою за кордоном менше, ніж удома – адже ціна за роумінг є дуже високою: від 4 до 13 євро за чотирихвилинну розмову. На думку Комісара ЄС з питань інформаційного суспільства і мас-медіа Вівіан Редінг, надзвичайно високі ціни обмежують користування мобільними телефонами за кордоном, а це завдає шкоди споживачам, європейській промисловості і Європі в цілому. Опитування “Євробарометру” засвідчило, що європейців непокоїть і інша проблема, пов''язана з роумінгом.

Говорить Редінг: “Іншою надзвичайно важливою річчю є прозорість. Переважна більшість споживачів спантеличені цінами за роумінг. Я думаю, що це головний висновок, який чітко показує нам, що слід більше робити, щоб інформувати споживачів, як утворюються такі ціни”.

У липні цього року за її ініціативою Єврокомісія вже запропонувала створити європейський закон з користування роумінгом, щоб знизити ціни за розмови мобілкою за кордоном. Брюссель пропонує, щоб усі мешканці і компанії в Європі отримали менші ціни за роумінг – оператори мобільного зв’язку мали б більшу конкуренцію, пропонуючи нижчі ціни. За даними соціологічного опитування, майже дві третини європейців під час перебування за кордоном говорили б більше по мобільному, якщо б вартість розмов була меншою. Нині пропозицію Єврокомісії розглядає Рада міністрів ЄС і Європарламент, закон можуть ухвалити до літа наступного року. До того часу європейські споживачі і надалі платитимуть за високими цінами. Говорить Комісар ЄС з питань інформаційного суспільства і мас-медіа Вівіан Редінг:

“Нині ми наближаємось до нового сезону відпусток. Одні люди кататимуться на лижах, інші поїдуть на південь, до сонця. Вони продовжуватимуть платити за роумінг відповідно до показаних на нашому вебсайті цін. На жаль. Я сподіваюся, що це буде останній раз, коли перед сезоном відпусток комісар ЄС порадить вимикати мобільні телефони під час перебування за кордоном”.
XS
SM
MD
LG