Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Луценко за нинішню ситуацію спокійний.


Тетяна Ярмощук Київ, 7 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міністра внутрішніх справ Юрій Луценка не лякає робота слідчої комісії парламенту, яка вивчає діяльність його відомства. Однак він не виключає, що висновки комісії можуть бути політичними. Луценко скаржиться на обмежені можливості свого міністерства, а рішення Генпрокуратури щодо Володимира Щербаня називає нелогічним.

Один зі студентських плакатів сумщини.
Оголошений півтора року тому в міжнародний розшук екс-керівник Сумщини Володимир Щербань повернувся в Україну щойно тільки під головним міліціянтом Юрієм Луценком почало хитатися міністерське крісло. З аеропорту Щербаня доправили до Генпрокуратури, а згодом відпустили на поруки. Руки підставили депутати-регіонали Ян Табачник, Євген Геллер та Михайло Мироненко. Міністрові Луценку це видається нелогічними:

“Ми провели свою частину повноважень, які нам делеговано законом за допомогою Інтерполу, ФБР, Агентства міграції США, зробили все, аби Щербань не просто повернувся в Україну – це добровільна депортація. Він заявив американській стороні про добровільну депортацію. Він повернувся в країну і ми його з рук в руки передали органам прокуратури. Те що далі відбулося у мене викликало великий подив. Відпускати пана Щербаня на поруки, людину, яка більше року ховалася від слідчого та уникала правосуддя є нелогічним”.

Наразі ж роботу міністерства, керованого Луценком, перевіряє тимчасова парламентська слідча комісія. Верховна Рада рекомендувала також відсторонити Юрія Луценка від виконання своїх повноважень на два місяці. Причина – низка публікацій в одній київській газеті. Кілька вересневих номерів розповідали про нібито корупцію та зловживання у міліції та ДАІ. А Юрія Луценка звинуватили у створенні даху для деяких керівників обласних управлінь міліції. Парламентарі пояснювали, що зверталися за роз’ясненнями до Генпрокуратури, не отримали відповіді, то вирішили створити комісію. Тепер же, стверджує сам Юрій Луценко, відповідь прокуратури з’явилася:

“Буквально сьогодні я отримав офіційну копію листа Генпрокуратури, яка розслідувала певні звинувачення висунуті пресою, щодо МВС, і абсолютно по всіх позиціях написано відсутність складу злочину, або інформація не підтверджена жодним фактом. Тому я абсолютно спокійний за цю ситуацію був, є, і буду, якщо ця справа розглядатиметься об’єктивно з юридичної точки зору. Якщо ця справа розглядатиметься політично з боку таких, як пан Кушнарьов та інші реваншисти, то звичайно, можуть бути політичні висновки”.

Натомість представник Партії регіонів Тарас Чорновіл в інтерв’ю Радіо Свободи зазначив:

“Є дві абсолютно суперечливих заяви. З боку Луценка, що Генпрокуратура дала висновки, що, власне, складу злочину немає. І заяви членів слідчої комісії, що є вже певна інформація з Генеральної прокуратури, що частина фактів, наведених підтверджуються”.

У Генеральній прокуратурі кореспондентці Свободи підтвердили, що результати перевірки усіх фактів щодо діяльності МВС, оприлюднених у пресі, передали до Верховної Ради. Однак якими є прокурорські висновки говорити відмовилися.

Юрій Луценко обіймав посаду міністра внутрішніх справ в урядах Тимошенко й Єханурова, в уряді Януковича він залишився за домовленістю між президентом і прем’єром. Після рішення “Нашої України” про перехід у опозицію, він, разом з іншими чотирма помаранчевими міністрами, написав заяву про відставку. Однак того ж дня відкликав її, мотивуючи це позицією Президента.
XS
SM
MD
LG