Доступність посилання

ТОП новини

В Україну приїхав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.


Тетяна Ярмощук Київ, 8 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На сьогодні заплановане засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії. З Сергієм Лавровим мають зустрітися Президент Віктор Ющенко, Прем’єр Віктор Янукович та Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Демаркації кордонів, базування Чорноморського флоту та повернення нелегальних мігрантів. Ці питання обговорюватимуться під час відвідин Сергієм Лавровим Києва.

Речник українського Міністерства закордонних справ Андрій Дещиця в інтерв"ю Радіо Свобода зазначив: “Основна мета його візиту це – участь в установчому засіданні підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії Ющенко-Путін.

Під час зустрічі з Сергієм Лавровим Борис Тарасюк має порушити і питання щодо визнання Росією, яка оголосила себе спадкоємницею Совєцького Союзу, голодомору 30-х років геноцидом українського народу, каже пан Дещиця: “Це питання, звичайно, буде порушуватися під час засідання підкомітету з питань міжнародного співробітництва і також в розмовах між главами зовнішньополітичних відомств України і Росії. Українська сторона вважає, що питання голодомору - це не розкручування якоїсь кампанії, це послідовна робота, направлена на визнання голодомору геноцидом і вшанування пам’яті жертв цієї трагедії”.

Однак, на думку директора міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерія Чалого, питання голодомору навряд чи матиме якесь просування на цих переговорах: “Стосовно питання голодомору, в України та Росії сьогодні різні позиції. Росія вважає, що це питання ставити некоректно, тому що від голодомору постраждали і росіяни. Тому навряд чи це питання може мати якесь просування на переговорах”.

Сергій Лавров їде до України, щоб ознайомитися з новою політичною ситуацією та новим розподілом влади у сфері зовнішньої політики. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Олександр Палій: “Росія сьогодні надзвичайно зацікавлена у тому, хто реально може ухвалювати рішення у сфері зовнішньої політики, і хто реально може їх виконувати. Виходячи з того, що Конституція все-таки надає переважне право у сфері зовнішньої політики президенту, Москва намацує можливості впливати через уряд і прем’єр-міністра, в обхід президента та Міністерства закордонних справ, як легітимні органи керівництва зовнішньою політикою”, - зазначив пан Палій.
XS
SM
MD
LG