Доступність посилання

ТОП новини

Наступна зустріч Тарасюка та Лаврова відбудеться в Москві.


Тетяна Ярмощук Київ, 8 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогоднішній політичний день в України проходив під девізом українсько-російських відносин. Київ відвідав міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров. Головна мета його приїзду до української столиці - засідання підкомітету міждержавної комісії “Ющенко-Путін” .

Сергій Лавров і Борис Тараюк під час зустрічі у Києві, 8 листопада 2006 р.
Заслуховування доповіді підкомісій з розмежування Чорного та Азовського морів і Керченської протоки, обговорення співпраці у сфері врегулювання регіональних конфліктів та обговорення підготовки двосторонньої угоди про реадмісію. Ці питання обговорювали сьогодні міністри закордонних справ України Борис Тарасюк та Росії Сєргєй Лавров на засіданні підкомітету міжнародної співпраці міждержавної комісії “Ющенко-Путін”.

Сторони обговорили більше 20 питань україно-російських взаємин, але результатами домовленостей міністри не хвалилися. Повідомили, що зустріч президентів України Віктора Ющенка і Росії Владіміром Путіним відбудеться після засідань усіх підкомітетів україно-російської міждержавної комісії. Ще залишилося провести засідання підкомітету з гуманітарних питань та з питань безпеки. Український міністр закордонних справ Борис Тарасюк оцінив перемовини дипломатично:

“Зустріч проходила у дуже конструктивній і дружній атмосфері і повному розумінні цих слів”.

Відповідаючи на питання журналістів Сєргєй Лавров торкнувся і мовного питання:

“У наших відносинах ще є проблеми, які не заспокоюють емоції, а підігрівають. Ми розраховуємо, що ті проблеми, які пов’язані з цими емоціями, вирішуватимуться конструктивно та у рамках взаємної поваги. Це, насамперед проблема мови, забезпечення російській мові тих прав, які закріплені у Конституції України”.

Що ж до видачі українських втікачів, – а нагадаємо, серед таких в Росії перебувають екс-керівник Державного управління справами Ігор Бакай та колишній одеський міській голова Руслан Боделан, - то, на думку Сєргєя Лаврова, перешкод щодо їх видачі немає:

“Немає ніяких перешкод для того, щоб компетентні органи розглядали цю проблематику у рамках чинної з 1993 року в СНД Конвенції про правову допомогу щодо таких справ. Я розраховую, що такий діалог по лінії правоохоронних органів відбудеться”.

Нинішній візит Лаврова до України став дзеркалом української та російської моделей політики, каже політолог Сергій Таран:

“Кожна зі сторін, що брали участь у цих переговорах має свою модель і своє бачення політики. Якщо Росія має абсолютно зрозумілий авторитарний тип політики, яку вона нав’язує в себе. Тому, коли вони приїздять до України, то відповідно вони теж говорять різкі авторитарні речі. А Україна має невизначений тип політики, який означає, що єдиної позиції щодо зовнішньополітичних питань взагалі немає, зважаючи на те, що влада в Україні розколота. Таку ж непослідовну політику ми застосовуємо і до Росії”.

Наступне засідання підкомітету міждержавної комісії “Ющенко-Путін” має відбутися на початку нового року у Москві. Що ж стосується самої комісії, то, за словами Лаврова, вона має відбутися у Києві після того, як всі її структури проведуть свої засідання.
XS
SM
MD
LG