Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 9 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 9 листопада 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – 9 листопада Наполеон Бонапарт здійснив державний переворот, у Німеччині стався “пивний путч”, а Жан-Поль Сартр відрікся від комунізму.

9-го листопада 1799-го року генерал Наполеон Бонапарт за підтримки військових 18 брюмера здійснив державний переворот, ліквідувавши режим Директорії, і постановив розробити конституцію Консульства. Вона вступила в дію у грудні цього ж року і затвердила перехід влади у Франції до трьох консулів, першим з яких став сам Наполеон, наділений надзвичайними повноваженнями.

1882 – У Єлисаветграді (нині Кіровоград) п''єсою "Наталка-Полтавка" дебютує український театр Марка Кропивницького.

1918 – У ході Листопадової революції в Німеччині рейхсканцлер Макс Баденський повідомляє про зречення імператора Вільгельма II від престолу і призначення Фрідріха Еберта новим канцлером. Цього ж дня німецькі соціал-демократи проголошують створення Німецької республіки, а комуністи – Німецької соціалістичної республіки. Наступного дня соціал-демократ Фрідріх Еберт формує Раду народних уповноважених і Тимчасовий уряд, але суперечності між соціал-демократами та лівацькими партіями ставлять Німеччину на поріг громадянської війни.

1923 – Напередодні увечері лідер нацистської партії (НСДАП) Адольф Гітлер проголосив у Мюнхені початок "національної революції", плануючи, за прикладом італійських фашистів, здійснити "похід на Берлін". На чолі озброєної групи людей, розмахуючи револьвером і стріляючи в повітря, він вривається у пивну "Бюргербройхеллер", де відбувається зустріч керівництва Баварії і місцевої бізнес-еліти, з вигуками: "Національна революція почалась!". Пивний путч. Це була перша спроба нацистів захопити владу. Але наступного дня заколот провалюється.

1956 – Французький філософ і письменник Жан-Поль Сартр, давній симпатик Радянського Союзу, в журналі "L''Express" відмовляється від своєї публічної підтримки СРСР, його комуністичної системи та свого членства у Французькій компартії: "Кожне сказане [комуністами] речення – це результат тридцяти років брехні і безпам''ятства".

А у 1989му громадяни Західного та Східного Берліну почали розбирати 45-кілометрову берлінську стіну, символ Холодної війни, що упродовж 28 років розділяла Німеччину на два політичні табори. Німеччина знову стала єдиною.
XS
SM
MD
LG