Доступність посилання

ТОП новини

Ісландські бізнесмени цікавляться Україною.


Галина Терещук Львів, 9 листопада 2006 (Radiosvоboda.ua) - У Львові сьогодні завершився ісландсько-український бізнес-форум. У ньому взяли участь 21 ісландська компанія, у складі якої є представники фінансово-інвестиційних компаній, підприємств, що займаються будівництвом, переробкою морепродуктів, молока, і 31 львівська. Вперше у місті Лева з офіційним візитом побувала міністр закордонних справ Ісландії Вальгердур Сверрісдоттір. Що очікує Львів, де мешкає більше 800 тисяч людей, від Ісландії, країни, у якій проживає лише близько 300 тисяч осіб? Які наміри має Ісландія щодо України?

Оскільки у Львові від травня цього року успішно працює єдина в Україні ісландська інвестиція, саме тому міністр Вальгердур Сверрісдорттір сюди й приїхала. Упродовж 2 днів ісландські та львівські бізнесмени обговорювали можливу співпрацю у банківській сфері, молочній, будівельній та авіаційній галузях, постачанні морепродуктів в Україну безпосередньо ісландськими компаніями, а не через посередників з інших країн. Львівські підприємці презентували ісландським колегам проекти будівництва львівського аеропорту, готелів, їх цікавив досвід Ісландії щодо використання термальних вод для виробництва енергії. Адже поблизу районного центру Миколаїв, що на Львівщині, є термальні джерела. До слова, ісландці у світі за опалення в помешканнях платять найменше, адже в опалювальну систему подається майже кип''яток із підземних джерел. Ці гарячі води дають ісландцям дешеву енергію і не забруднюють навколишнє середовище.

Однак поки що відбулось перше знайомство ісландської делегації з можливостями України. Міністр закордонних справ Ісландії Вальгердур Сверрісдорттір зауважила:

“Рідко коли на перших зустрічах підписуються угоди, але ісландські компанії задоволені переговорами”.

Відтак ще жодної конкретної угоди не підписано. Представники Скандинавської фінансової групи, в тому числі й Ісландія, пропонують Львову так звані муніципальні кредити на комунальне господарство, зокрема й для населення, на умовах 3 % річних у гривнях.

“По суті, це безкоштовні гроші”, – прокоментував голова обласної адміністрації Петро Олійник.

Наслідком візиту міністра закордонних справ Ісландії в Україну стало підписання з Мінфіном угоди про уникнення подвійного оподаткування інвестицій. Однак щодо спрощеної візової політики для українців, то гостя з Рейк»явіка була вельми стримана. Міністр заявила, що Ісландія, яка не є членом ЄС, опрацьовує можливість двосторонньої візи між Україною та Ісландією. Та втім допоки вирішується доля спрощеної візової політики, чимало українців, вихідців із Львівщині, уже давно працюють на фермах Ісландії. У місяць вони заробляють понад тисячу доларів. Отож країна ельфів стає для багатьох галичан другою батьківщиною.
XS
SM
MD
LG