Доступність посилання

ТОП новини

Пікетування Кабінету Міністрів активістами “Пори” та молодими письменниками.


Павло Вольвач Київ, 9 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У день української мови та писемності активісти громадянської партії “Пора” та сучасні українські письменники пікетували Кабінет міністрів. Причини такої ситуації коріняться в історії, що триває вже майже рік.

Нагадаю, що в січні нинішнього року Кабмін ухвалив рішення №20, яким встановлювався порядок обов”язкового озвучування та дублювання українською мовою фільмів невітчизняного виробництва.

Постанова, зокрема, передбачала поетапний перехід – спочатку кожен п’ятий, потім половина, а з липня 2007 року 70% фільмів в Україні озвучувалися б українською мовою. А решту 30% можна було б дивитися в оригіналі – без озвучки і без субтитрів. Але в цьому побачили утиски мовних прав національних меншин активісти Асоціації сприяння розвитку кінематографу в Україні. Посилаючись на Європейську хартію регіональних мов, вони звернулися до Апеляційного суду. Його рішення відоме – нової ери в історії україномовного кіна не сталося. Президент Асоціації, власник кількох кінотеатрів у Дніпропетровську Михайло Соколов пояснює позицію організації так. Говорить він суржиком, тому залишаємо його слова без перекладу.

“Ми поддєржуєм державну мову в худоствєнних фільмах. Ми просім Українскій комітєт по кінєматографії совмєстно разработать проект постанови, которий би за бюджетниє кошти дотіровал розвиток цього питання. Потому что учаснікі ринку сегодня економічєскі нє в состояніі фінансіровать етот важний национальний вопрос за свої срєдства”.

Не можна сказати, що влада аж ніяк не реагувала на рішення суду. Навіть Президент України Віктор Ющенко листовно звернув увагу Генерального прокурора Олександра Медведька на необхідність вжити всіх заходів для забезпечення захисту прав та інтересів громадян, які хочуть переглядати іншомовну кінопродукцію рідною мовою.

“Така ситуація може негативно позначитись на реалізації прав та інтересів громадян, які ідентифікують себе з українством і мають право сприймати іншомовну кінопродукцію рідною мовою”, – наголосив Президент.

Втім, якоїсь конкретики це звернення не мало. Тому активісти громадянської партії «Пора», разом з молодими українськими письменниками й вирішили пікетувати Кабмін.

Пікетувальники, костюмовані під популярних кіноперсонажів Зорро, Спайдермана, Хоттабича, Бетмена, вимагають від Кабміну оскаржити рішення суду. Учасники пікету передали лист-звернення до прем’єр-міністра Віктора Януковича. Говорить один з керівників “Пори” Андрій Юсов:

“Те, що відбулося, це подача і підтримка російського бізнесу, тих груп, які займаються дубляжем російською мовою фільмів, в тому числі для українського ринку. Це питання не тільки економічне, а й питання культури, бо дуже дивно було б, якби в Німеччині або у Франції фільми в національних кінотеатрах були б не німецькою чи французькою мовою”.

Пікетувальники пригощали один одного й перехожих поп-корном, а також скандували гасла: “Смакуй українською!” та “Хочемо говорити українською мовою!” Як зазначив Андрій Юсов, перформенсом справа не обмежиться. Вже наступного тижня “Пора” планує провести Круглий стіл за участю кінопрокатників, кіномитців та політиків, присвячений цій непростій темі.
XS
SM
MD
LG