Доступність посилання

ТОП новини

Диктант національної єдності.


Тарас Марусик Київ, 9 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні стартував Сьомий міжнародний конкурс з української мови, який триватиме до травня наступного року. У ньому беруть участь учні 2-11 класів середніх шкіл України, студенти, військовослужбовці й українські діти з різних країн світу. Сьогодні ж відбувся Диктант національної єдності, який транслювали Перший і Третій канали національного радіо.

Диктант національної єдности у прямому етері обох радіоканалів читала голова журі Сьомого міжнародного конкурсу з української мови, академік Академії педагогічних наук України Любов Мацько:

Звучить диктант “Великий мандрівник з Києва”.

Цього року диктант відбувається ушосте. Листи з написаним диктантом треба надсилати на адресу Національного радіо до 13 листопада за поштовим штемпелем на конверті. Ті, хто без помилок написав радіодиктант, одержать призи від Ліги українських меценатів та Товариства “Просвіта”. Підсумки підводитимуть 25 грудня.

Виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький каже, що український радіодиктант не унікальний. Подібні диктанти вже давно проводять у низці держав, зокрема у Франції та Польщі. Саме остання стала зразком для проведення Диктанту національної єдности:

“Ви уявіть собі, у Польщі це так: показують президента Кваснєвського по телебаченню, як він пише диктант. Я це сам бачив. І поряд сидить якийсь “поляк мали”, п’ятирічний. Він теж пише диктант. Тут ми домагаємося і весь час засипаємо епістолами такими того президента, цього президента, його команду, Верховну Раду: візьміть у цьому участь, вас, до речі, просто сфотографують, водіть ручкою, шепчіть губами. Але поки що цього ще не було. Я думаю, що на 20-ий чи 30-ий конкурс писатимуть у нас вже і прем’єри, і президенти, і покажуть, може, непогані знання з української мови”.

Для того, щоб виправити мовну ситуацію в Україні, треба небагато. Тут Михайло Слабошпицький солідаризується з головним меценатом перших конкурсів з української мови Петром Яциком, який колись сказав:

“Не треба конкурсів, не треба жодних заходів. Треба, щоб 5 тисяч фамілій, тобто родин зі владної вертикалі просто розмовляли по-українськи. Це буде обвал, і вся челядь, всі підпанки негайно заговорять”.
XS
SM
MD
LG