Доступність посилання

ТОП новини

До Євросоюзу потрапляє значна кількість підробок з України – здебільшого це харчі, напої та сигарети.


Наталія Вікуліна Брюссель, 10 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Кожен десятий випадок вилучення на митницях Євросоюзу фальшивих продуктів або напоїв стосується України. Про це йдеться в оприлюдненій Єврокомісією статистиці щодо підробних товарів, затриманих на митницях країн ЄС.

"Контрабандні" цигарки.
Україна займає третє місце - після Туреччини і Росії - по кількості випадків, коли на митницях Євросоюзу вилучають підробні харчові продукти, алкогольні та інші напої. Знову ж таки третє місце – після Китаю та Сенегалу – Україна посідає за кількістю випадків, коли на кордонах країн Євросоюзу було припинено спроби перевезти фальшиві сигарети. Головними виробниками підробних товарів залишаються країни Південно-Східної Азії, пальма першості належить Китаю, який продукує понад 60 відсотків усіх фальшивок, затриманих на європейських кордонах. Загалом статистичні дані свідчать, що 2005-го року було на 20 % більше спроб завезти на територію Євросоюзу підробні товари у порівнянні з 2004-м роком, але сама кількість підробок зменшилася на чверть – тобто, фальшивки везуть меншими партіями. Так чи інакше, минулого року митники країн ЄС затримали 75 мільйонів одиниць підробних товарів, для підробок використовують нові маршрути, у світі виробляють дедалі більше видів фальшивих товарів, а комерсанти використовують Інтернет для збуту підробної продукції. Говорить Комісар ЄС з оподаткування і митниць Ласло Ковач:

“Цифри за 2005 рік свідчать про збільшення роботи для митниць, а також про більші проблеми, яких вони зазнають, аби захистити громадян ЄС від економічних збитків і зростаючого ризику для здоров''я”,- сказав комісар.

За його словами, небезпечними для здоров''я виявляються такі товари, як алкогольні напої, соки, напої для більшої енергетики, чай, шоколад:

“Багато з цих товарів, і особливо алкоголь, є небезпечними для споживачів, ці продукти призвели до численних смертей у всьому світі. На додаток до небезпечних складових цих продуктів, існує ризик для здоров”я через те, що їх виробляють у надзвичайно негігієнічних умовах”,- заявив комісар.

За його словами, найбільша небезпека криється в підробних ліках. Псевдомедикаменти включають антибіотики, таблетки для лікування ракових захворювань, парацетамол. Комісар Ковач навів такий приклад: одні фальшиві ліки для серця містили жовту фарбу – для надання схожого з оригінальним продуктом кольору та засіб для полірування меблів, аби таблетки виглядали блискучими.

Для зменшення підробок Євросоюз вдається до кількох кроків. Так, в головних портах і аеропортах країн ЄС проводяться спеціальні митні операції, група експертів працює над покращенням митного контролю, Євросоюз збирається посилити співпрацю з третіми країнами, з якими він обмінюється інформацією щодо підробних товарів.
XS
SM
MD
LG