Доступність посилання

ТОП новини

Le Figaro: слід не радіти поразці Буша, а допомогти змінити ситуацію в Іраку.


Надія Кандиба Німеччина, 10 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейські видання продовжують коментувати перемогу демократів на виборах до конгресу США, пишуть про економічну ситуацію в Німеччині, а також звертають увагу на несподіваний позитивний ефект для Казахстану, який викликала нова кінокомедія „Борат”.


„Просто вражає, як одностайно весь світ привітав поразку американського президента”, – пише консервативна французька газета Le Figaro. У такому загальному настрої, на думку видання, віддзеркалюється самовдоволення – „адже ми тебе попереджали”. Але, продовжує газета, бажано якомога швидше змінити таке ставлення, оскільки ситуація в Іраку не дозволяє більше жодній країні говорити, що це справа Буша.

„Тепер іракці мають зрозуміти, що вони повинні взяти свою долю у власні руки, а не слідувати сценарію Вашингтона. А європейці, у свою чергу, не можуть собі більше дозволити залишатися осторонь і чекати, поки не сталося найгіршого. У той момент, коли Америка займається пошуком нової стратегії, не варто бути злопам”ятним. Замість того, щоб радіти поразці Буша, ми повинні допомогти змінити ситуацію в Іраку”, – закликає французька газета Le Figaro.

Крім виборів у США та Іраку європейські видання аналізують також економічну ситуацію в Європі. Так, датська газета Børsen вважає, що нинішнього економічного піднесення, яке спостерігається в Німеччині, недостатньо, щоб говорити про справжній прорив у цьому найбільшому народному господарстві старого континенту. „Країні просто бракує плану або моделі для її економічного майбутнього”, - вважає Børsen. Така картина, на думку газети, до речі, є типовою й для багатьох інших країн Європейського союзу. Як зауважує видання, не тільки Німеччина, але також Франція й Італія жодним чином ще не можуть відігравати роль економічно-політичних моделей. Проблема, переконана газета, полягає в тому, що у Європі більше говорять про реформаторські пропозиції, ніж втілюють конкретний план реформ. Це, в свою чергу, стримує інвесторів, застерігає датська газета Børsen.

Справжньою несподіванкою для багатьох на Заході стало відкриття для себе інвестиційних можливостей у Казахстані. Як би це дивно не звучало, але цьому сприяла нова кінокомедія „Борат”. У ній британський комік Берон Коен грає казахського репортера, що приїхав до Америки переймати досвід „на користь славетної нації Казахстану”. „Казахстан нині переживає дуже дивний період, – зауважує німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung. – Поки ця країна серйозно намагається економічно наблизитися до індустріального світу, на Заході сміються над її уявною відсталістю”. Хоча насправді, як пише далі Frankfurter Allgemeine Zeitung, казахське походження репортера є лише „засобом для досягнення мети, а саме: сатиричного змалювання американського стилю життя”. Однак ця стрічка, наголошує газета, мала зовсім інший несподіваний ефект: багато хто на Заході почав серйозно цікавитися цією центральноазіатською країною і відкрив для себе чимало несподіванок. „Західні репортери, що понаїжджали до Казахстану, повідомляють про його дивовижне піднесення, що проявляється не в останню чергу в інтенсивному будівництві. Замість відсталого світу вони побачили честолюбну націю, що якомога швидше прагне позбутися іміджу країни з перехідною економікою”, – коментує газета Frankfurter Allgemeine Zeitung.
XS
SM
MD
LG