Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 13 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 13 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — 13 листопада в книгах з’явився новий шрифт – курсив, віденський м’ясник виготовив першу в світі сосиску, в дельті Гангу буяв найстрашніший циклон, а в Естонії народний фронт досяг всього, чого хотів, і з цієї причини саморозпустився.

13 листопада 1093 року під час одного з боїв на півночі Англії загинув 62-річний король Шотландії Малкольм III, чия боротьба з Макбетом, вбивцею батька Малкольма, короля Дункана I, була покладена в основу сюжету п''єси Вільяма Шекспіра "Макбет".

1502 – Венеціанський сенат на десять років видає друкарю Альду Мануцію монопольне право використання винайденого ним шрифту – курсиву. За легендою, гравер Франческо Гріффо, який виготовляв для Мануція шрифти, взяв за зразок почерк поета Петрарки.

1805 – Віденський м’ясник Іоганн Ланер винаходить нову м’ясну страву – сосиску. Він називає її “франкфуртер”.

1914 – Американка Мері Фелпс Джейкоб патентує еластичний бюстгальтер без плечиків. Його вона сконструювала роком раніше з шовкових хустин, коли не змогла одягнути звичний корсет під відкрите вечірнє плаття. Через 14 років інша американка – Іда Розенталь – придумала чашечки для бюстгальтерів і провела їх класифікацію по чотирьох розмірах.

1918 – У зв''язку з поразкою Німеччини в 1-й Світовій війні уряд Радянської Росії анулює Брестський мир, підписаний у березні. Німецькі війська змушені залишити окуповані території Білорусії та України.

1970 – На південному узбережжі Східного Пакистану (нині Бангладеш) – вирує надзвичайно потужний циклон. Він несеться зі швидкістю до 160 км/год і жене гігантські океанські хвилі та апокаліптичні зливи. У дельті Гангу – повінь, загинуло майже півмільйона людей. Це найбільша природна катастрофа 20-го століття, спричинена циклоном. Неспроможність місцевих властей швидко та ефективно надати допомогу постраждалим і вирішити питання їхньої безпеки призводять до політичного конфлікту між Східним Пакистаном та центральним урядом, і через рік Бангладеш проголосить незалежність.

1992 – У Лас-Вегасі американський боксер Ріддік Боуї за очками перемагає Евандера Холіфілда і завойовує звання чемпіона світу у надважкій вазі серед професіоналів.

А у 1993 Естонський народний фронт заявив про свій саморозпуск у зв’язку з досягненням всіх поставлених цілей.
XS
SM
MD
LG