Доступність посилання

ТОП новини

У Південній Осетії відбулися невизнані вибори президента й референдум про незалежність


Сергій Драчук Прага, 13 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — У Південній Осетії в неділю відбулися вибори президента й черговий референдум про незалежність. Як уважають, головою невизнаної республіки знову стане її чинний керівник, а референдум величезною більшістю голосів підтвердить самопроголошену незалежність території, яка офіційно є частиною Грузії. Світ, який не визнає цієї самостійності, не збирається визнавати й нинішні результати. Окрему позицію, проте, має Росія.

За повідомленням південноосетинського центрвиборчкому, у виборах і в референдумі взяли участь майже 95 відсотків виборців, а це дає місцевій владі підстави вважати вибори й референдум такими, що відбулися.

На попередні результати очікують у понеділок уранці.

Мешканці самопроголошеної республіки, яка офіційно є частиною Грузії, обирали її голову з чотирьох кандидатів і відповідали на питання: «Чи згодні ви, щоб республіка Південна Осетія зберегла свій нинішній статус незалежної держави й була визнана міжнародною спільнотою?»

За незалежність голосують не вперше

1992 року в Південній Осетії вже відбувся референдум за «незалежність республіки в складі Росії». Тоді в ньому взяли участь майже 97 відсотків виборців, а за таку незалежність у Росії проголосували 99,75%.

Нині чинний президент Південної Осетії Едуард Кокойти, проголосувавши в головному місті регіону Цхінвалі, заявив, що зараз якраз і йдеться про підтвердження того референдуму: «Ми вважаємо, що вчинили цілком правильно, бо на сьогоднішньому референдумі присутня дуже велика кількість закордонних спостерігачів, дуже велике представництво засобів інформації різних країн, які повинні довести до своїх телеглядачів, до своїх читачів, наскільки народ республіки Південна Осетія цінує свою незалежність».

«Закордонні спостерігачі» — це, наприклад, голова Прогресивної соціалістичної партії України Наталя Вітренко, яка високо оцінила перебіг виборів, чи відомий українцям російський парламентар Константін Затулін, який говорив про «високі демократичні стандарти» Південної Осетії.

Невизнана незалежність, невизнаний референдум

Жодна з визнаних держав світу не визнає незалежності Південної Осетії, яку ця колишня грузинська автономія проголосила на початку 1990-х років.

Низка міжнародних організацій і окремих країн уже засудила й нинішні вибори й референдум і оголосила, що не визнає їх та їхні результати.

Наприклад, генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер заявив у суботу, що референдум лише посилить напруженість у регіоні, і приєднався до інших світових лідерів та відкинув, за його словами, «так звані референдум і вибори».

Тільки Росія в офіційному коментарі свого МЗС заявила, що результати південноосетинського референдуму про незалежність «доведеться брати до уваги в реальній політиці» незалежно від того, чи здобудуть вони міжнародне визнання.

Альтернативні вибори, напружені взаємини

Паралельно на частині території Південної Осетії, що не підконтрольна її владі, відбулися й альтернативні вибори президента і референдум щодо початку переговорів із Грузією про федеративний устрій держави.

Південноосетинська влада вже порушила проти організаторів цих виборів і референдуму кримінальні справи за звинуваченням у «зраді Батьківщини».

Вибори й референдум у Південній Осетії відбулися на тлі особливо зіпсованих останнім часом узаємин між Росією й Грузією, які весь час були напружені через підтримку Москвою сепаратистських режимів у розкольницьких грузинських регіонах Південній Осетії й Абхазії.

От і нині влада Грузії вже звинуватила Росію в інформаційній підтримці південноосетинських виборів і референдуму.
XS
SM
MD
LG