Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович знову наполягає на відставці Бориса Тарасюка і поставить Юрія Луценка перед вибором


Мотивуючи вимогу відставки міністра закордонних справ, Янукович заявив, що Тарасюк не тільки є членом Кабінету Міністрів, перебуваючи в опозиції, але й не вправляється з виконанням своїх професійних обов’язків. Раніше в понеділок президент України заявив, що підтримує діяльність Тарасюка на посаді міністра закордонних справ. Віктор Ющенко розцінює намагання звільнити міністра як спробу «послабити темп євроатлантичної інтеграції» України.

Про це прем’єр-міністр сказав увечері в понеділок на Першому національному телеканалі.

За словами голови уряду, міністр внутрішніх справ «надто політизує свою посаду». Відтак Янукович повідомив, що «обов’язково» висуне Луценкові умову: «Чи він буде безпосередньо займатися роботою як міністр і не буде займатися політикою, чи піде займатися політикою».

Щодо відставки міністра закордонних справ Янукович відзначив, що ще не розмовляв про це з президентом Віктором Ющенком, за конституційною квотою якого призначений Тарасюк.

Мотивуючи вимогу відставки міністра закордонних справ, Янукович заявив, що Тарасюк не тільки є членом Кабінету Міністрів, перебуваючи в опозиції, але й не вправляється з виконанням своїх професійних обов’язків.

Янукович, зокрема, знову звинуватив Тарасюка в зриві важливого протокольного заходу — зустрічі прем’єр-міністра з генеральним секретарем Ради Європи Террі Дейвисом.

«Така людина не може бути міністром. Якщо в президента інша думка, то він може собі це дозволити, тоді я дозволю собі не погодитися», — сказав Янукович.

У суботу Янукович в іншому інтерв’ю вже оголошував, що ініціюватиме відставку Тарасюка, і звинувачував його в зриві зустрічі з генсеком Ради Європи. За словами прем’єра, міністр закордонних справ затримав гостя на своїй зустрічі з ним.

В апараті генерального секретаря Ради Європи повідомляли, що зустріч Террі Дейвиса з Віктором Януковичем 6 листопада не відбулася не через затримку генсека в міністра закордонних справ, а через те, що прем’єр-міністр України всупереч узгодженому планові візиту поїхав замість зустрічі на покладання квітів із нагоди визволення Києва від нацистської окупації. У понеділок це підтвердив начальник управління державного протоколу МЗС України Олександр Медовников.

Раніше в понеділок президент України заявив, що підтримує діяльність Бориса Тарасюка на посаді міністра закордонних справ.

Віктор Ющенко розцінює намагання звільнити міністра як спробу «послабити темп євроатлантичної інтеграції» України, повідомила прес-служба голови держави.

Президент нагадав, що саме він за Конституцією втілює зовнішню політику України і пропонує кандидатуру міністра закордонних справ. Тому, за словами Ющенка, спроби звільнити Тарасюка «значно послаблюють наші можливості втілити такий міжнародний курс, який сповна відповідає стратегічним інтересам України».

«Нашоукраїнці» вважають, що заяви Януковича про Тарасюка загострюють ситуацію.

Петро Порошенко на запитання Радіо Свобода висловив думку, що ці питання мають з’ясувати президент і прем’єр під час зустрічі: «Публічні висловлювання Віктором Федоровичем такої позиції лише загострює ситуацію, провокує конфлікти і не сприяє пошукові балансу влади в державі».

У Партії регіонів напередодні дали знати, що голосуватимуть за відставку Тарасюка та міністра оборони Анатолія Гриценка, якщо вони не підтримуватимуть курс уряду Януковича.

Про це заявив у понеділок «регіонал» Ярослав Сухий.

«Звіт, який ми плануємо заслухати у середу, має на меті вияснити конкретні та чіткі позиції: чи ці двоє будуть іти в руслі внутрішньої та зовнішньої політики, яку розробляє коаліція і Кабмін, чи вони в опозиції і мають свій погляд. Якщо інакший погляд, це нормально, це цивілізовано, це демократично. Тільки такі люди тоді вважаються не при владі, не в уряді, а в опозиції», — сказав Ярослав Сухий.

У середу Верховна Рада має заслухати звіт міністрів оборони Анатолія Гриценка та закордонних справ Бориса Тарасюка.

Посади цих міністрів є конституційною квотою президента.

Юрія Луценка призначили на посаду міністра внутрішніх справ за домовленістю між президентом і прем’єр-міністром.
XS
SM
MD
LG