Доступність посилання

ТОП новини

Вибори до місцевих рад у Польщі перетворилися на референдум про підтримку правлячої партії братів Качинських.


Єва Поштар Варшава, 14 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Bибори в Польщі до місцевих рад усіх рівнів, за першими неофіційними даними, пройшли у неділю під знаком референдуму «за» або «проти» правлячої коаліції. У результаті місцева влада у Польщі розмежувалася на два табори. Міські ради найбільших міст завоювала опозиція, провінцію – правляча коаліція. Загальний виборчий результат партії братів Качинських «Право і справедливість» гірший, ніж того сподівалися. Якими будуть політичні наслідки цього явища для Польщі?

Загальні результати голосування фахівці оцінюють як зменшення серед поляків кредиту довіри до партії братів Качинських. З іншого боку, коментатори передбачали, що опозиція, так би мовити, віддячить владі за минулорічні програні парламентські та президентські вибори. Так не сталося. Жодна зі сторін сьогодні ще не може говорити про свій остаточний успіх, вважають політологи. У найпрестижнішій для політичного іміджу Варшаві, а також у кількох інших головних містах Польщі не обрано мерів. Там за два тижні має відбутися другий тур виборів. Оглядачі передбачають, що слід очікувати завзяту боротьбу, бо між претендентами від правлячої партії та опозиції існує мінімальна різниця голосів. Про особливості польських виборів до місцевих рад ми запитали соціолога Іренеуша Кжемінського.

“Конфлікт із загальнопольського рівня, з парламенту, де змагаються правлячі партії і опозиція, перенісся на регіони. Часто виявлялось таке, що там, де досі була співпраця між опозицією і правлячими партіями, почалася завзята боротьба. Люди, які дуже добре знали один одного, дуже пересварилися”.

Внаслідок політичних протистоянь серед поляків у виборах взяло участь 45% громадян. Про політичні пристрасті, які в польському суспільстві викликала передвиборча кампанія, говорив публіцист Цезари Міхальський.

“Наслідком цих виборів є те, що обидві головні антагоністичні партії – “Право і Справедливість” та “Громадянська платформа”– будуть змушені в майбутньому навчитися співпрацювати. Я не вірю в їхню коаліцію, але вони будуть змушені співпрацювати, як цивілізовані суперники”.

Про те, чи в польській політиці видно якісь ознаки політичного примирення, ми запитали соціолога Іренеуша Кжемінського.

“Дуже добрим прикладом є Казімєж Марцінкєвіч. Його блискучий, хоч не вирішальний, результат у змаганнях за крісло мера Варшави є наслідком відмови в передвиборчій кампанії від характерної для партії братів Качинських воєнної риторики. Завдяки тому він здобув підтримку людей, що зовсім не ототожнюється з партією “Право і Справедливість””.

Очікуваним результатом поточних виборів до місцевих рад у Польщі є майбутній розвиток держави. Суспільство переконане, що місцеві ради не можуть змарнувати мільярди євро з фондів, які наступними роками отримає Польща на розбудову комунальної інфраструктури, доріг, шкіл, будинків культури.
XS
SM
MD
LG