Доступність посилання

ТОП новини

Позиція Росії щодо Голодомору 1932-33 років в Україні пом’якшилася, вважає міністерство закордонних справ України


Учора російське МЗС оприлюднило заяву, за якою Росія не бачить підстав вважати Голодомор геноцидом.

Це є результатом переговорів, проведених під час візиту в Україну глави російського зовнішньополітичного відомства Сергія Лаврова.

Речник МЗС Андрій Дещиця привітав сьогодні «той факт, що російська сторона тепер вважає за доцільне більш детальне вивчення даної проблематики істориками наших двох країн».

Він висловив сподівання, що ця робота триватиме.

«У свою чергу, українська сторона буде і надалі виступати з ініціативами і на міжнародному рівні, і на рівні двосторонніх переговорів щодо визнання цього голодомору актом геноциду українського народу», — заявив речник.

Учора російське МЗС оприлюднило заяву, за якою Росія визнає факт масового голоду початку 1930-х, однак не бачить підстав вважати його геноцидом за національною ознакою.

МЗС Росії оприлюднило цей коментар як офіційний документ ООН.

Напередодні під час зустрічі українського керівництва з главою російського МЗС Україна закликала Росію визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Водночас, за словами Дещиці, під час візиту голови МЗС Бориса Тарасюка до Данії сторони домовилися провести наступного року в Копенгагені міжнародну конференцію з питань Голодомору.

«Ідея проведення такої конференції знайшла повну підтримку з боку міністерства закордонних справ Данії і безпосередньо міністра закордонних справ», — повідомив речник.

Точну дату проведення конференції сторони планують визначити у перебігу подальших переговорів.
XS
SM
MD
LG