Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 14 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 14 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 14 листопада стартував перший у світі трамвай, Томаш Масарик став президентом Чехословаччини, а до Камбоджі з вигнання повернувся принц Нородом Сіанук.

14 листопада 1716 року – У Ганновері у віці 70 років помер Готфрід Вільгельм Лейбніц, німецький філософ, математик, фізик, мовознавець. Він є автором Монадології – концепції світу, заснованій на теорії неподільних першоелементів буття – монад, котрі у сукупності складають реальний світ, а також – конструктором моделі обчислювальної машини.

1832 – У Нью-Йорку стартує перший у світі трамвай. Вагон, розділений на три купе і розрахований на 30 пасажирів, його тягнуть коні. Маршрут пролягає по 4-й авеню між 14-ю вулицею та вулицею Принца.

1897 – Німецька ескадра захоплює бухту Цзяочжоу і змушує Китай здати Німеччині півострів Шаньдун в оренду терміном на 99 років.

1918 – На першому засіданні Національних зборів Томаша Масарика обирають президентом Чехословацької республіки.

1940 – 500 німецьких бомбардувальників скидають бомби на англійське місто Ковентрі. Так виконується обіцянка Гітлера відповісти на бомбардування Мюнхена 8 листопада: "... атака на столицю нацистського руху не лишиться безкарною". Кара виявилась жахливою. Німецькі літаки скидають на місто 150 тисяч запалювальних бомб, 503 тонни вибухових речовин і 130 парашутних мін. У Ковентрі зруйновані сім важливих військових підприємств, горить 60 тисяч будівель, загинуло 568 людей. Більшість із жертв настільки обгоріли в пожежі, що їх не вдається ідентифікувати. Вони поховані в братській могилі.

1940 – У Берліні невдачею закінчуються радянсько-німецькі переговори про розділ сфер впливу і приєднання СРСР до Троїстого пакту (Німеччина – Італія – Японія).

1944 – Радянський генерал Андрій Власов, який потрапив у полон у 1941 році і перейшов на бік німців, проголошує у Празі маніфест Комітету звільнення народів Росії і стає його головою. Головною задачею Комітету декларується боротьба зі Сталіним та комунізмом в СРСР.

А у 1991-му, після 11 років вимушеної еміграції, в Камбоджу (нині Кампучія) повернувся принц Нородом Сіанук. Згодом він очолив Тимчасовий уряд країни. І життя повернуло у спокійніший бік.
XS
SM
MD
LG