Доступність посилання

ТОП новини

Польське вето на договір Євросоюз-Росія: угода — не ціною поступок Росії в енергетичній безпеці та в економічних взаєминах.


Єва Поштар Варшава, 14 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Польща сказала «ні» новій угоді про взаємини між Євросоюзом та Росією. Своє рішення польський уряд мотивує питанням енергетичної безпеки в регіоні та ініціативою Росії щодо заборони експорту польських товарів на схід. Чи польське вето не вплине на східну політику Євросоюзу, зокрема на відносини Польщі з її сусідами на сході?


Представники польського МЗС заявили в понеділок у Брюселі, що Росія повинна піти на поступки у справі Північного газопроводу і заборони експорту польських товарів на схід. Оскільки політичні рішення в ЄС ухвалюють на основі консенсусу, Польща домагається від Євросоюзу солідарності й підтримки у взаєминах з Росією.

Про вето говорив польський президент Лех Качинський: «Принцип однодумства зобов’язує, щоб не були порушені інтереси жодної з країн, у тому числі і значно менших від Польщі».

Раціональний крок чи помилка?

Голова парламентської комісії з зовнішніх відносин Павел Залевський у коментарі Радіо Свобода наголосив, що Польща мала рацію: «Польща оголосила вето, на яке мають право усі члени ЄС. Це тому, що вона не могла погодитись на другорядне членство в Євросоюзі. Так сталося, бо ЄС потурає політиці, що її щодо Польщі веде Росія».

А от польська євродепутатка Ґражина Станішевська сказала Радіо Свобода, що вважає нинішній крок помилковим: «Мушу сказати, що маю трохи жаль до свого уряду. Можна в ЄС вести ризикований розіграш. Навіть тоді можна домогтися успіху. Та це можливе тільки тоді, коли виступають колективно. Але Польща не змогла в цій справі порозумітися навіть із Угорщиною, Чехією, Словаччиною, Литвою».

На думку євродепутатки Станішевської, щоб досягти успіху, Польща ще до початку саміту ЄС у Хельсінкі повинна знайти союзників для своєї політики серед нових держав ЄС, особливо з пострадянського простору.

Подолати конфлікти з Росією

Тим часом польський уряд також хоче поступово ліквідувати зони конфлікту з Росією. Такою запальною точкою є шлях до Балтійського моря: від міста Ельблонґа через російський порт Балтійськ.

У п’ятницю польський уряд ухвалив рішення про будівництво каналу, що відкриє шлях до Балтійського моря. Прем’єр Польщі Ярослав Качинський так пояснив цю ухвалу: «У такий спосіб ми розв’яжемо проблему, з якою боролися роками — постійно не давали нашим кораблям плавати у відкрите море».

Вето не вплине на взаємини з Україною

Рішення у справі польського вето буде ухвалене на саміті Євросоюзу 24 листопада в Хельсінкі. Раніше, 15 листопада, прем’єр польського уряду Ярослав Качинський відвідає Україну.

На думку польських політиків, вето Польщі не матиме негативного значення для східної політики ЄС, зокрема для двосторонніх українсько-польських узаємин. У Києві польський прем’єр має намір переконатися в прагненні України до Євросоюзу, вважають польські коментатори.
XS
SM
MD
LG