Доступність посилання

ТОП новини

Кінець світу: пророкування, спекуляції, загрози і богословські перспективи.


Віктор Єленський

Слухати:

Скидається, що невеличкий перепочинок від нескінчених пророкувань кінця світу, який людство отримало після провалу цих пророкувань у 2000 році, скінчився. У різних куточках планети знов з’являються нові передбачення, цього разу вже, як стверджують їхні автори, стовідсотково точні, щодо дати кінця Землі і людства. Втім, суттєві розходження між новітніми пророками стосовно того, що саме, коли саме і як саме це відбуватиметься лишають такі людині такий-сякий шанс на земне виживання.


Справді, яких тільки передбачень кінця світу і другого пришестя не пам’ятає історія! Перші християни буквально витлумачували слова Ісуса про те, що деякі з тих, хто бачив Його, не скуштують смерті, аж поки не побачать Сина Людського, що йде в Царстві Своїм. Кінець світу призначали і на 90 рік, і на 365. 500-й рік пророки, зрозуміло, просто не могли минути – антипапа Іполит і мудрець Сікст Юлій Африканус твердо обіцяли кінець саме цього року.

Між 500 і 1000 роками пророцтв також не бракувало, поява Антихриста очікувалася трохи не щороку. Тисячного року лише неписьменність більшості європейців, які просто не відали, що настав рік із трьома нулями, врятувало тоді ще не Старий Континент від масової паніки.

Далі кінець пов’язували із жахливим голодом, потім – із 1000-ю річницею Голгофської смерті і Воскресіння Ісуса, з парадами планет і премудрими розрахунками середньовічних вчених. Папа Інокентій III додав число звіра до дати заснування ісламу. Вийшло 1284 – на цей рік і очікувався кінець світу.

Пророкували астрологи і математики, старообрядці і квакери, обіцяли потоп, подібний до Великого Біблійного і зіткнення планет. Наближення кінця вбачали у епідеміях, війнах, неврожаях, примудрялися витлумачувати у фінальному сенсі екуменічний рух, розрядку міжнародної напруженості і створення держави Ізраїль.

Шотландський астроном Сміт оголосив, що таємницю кінця треба шукати у вимірах стародавніх пірамід. Сміт започаткував своєрідну пірамідологію, яка має своє коло фанів по всьому світі, але його особистий розрахунок провалився – кінець світу 1960 року не настав.

В останній чверті ХХ століття фінальним – за прогнозами – мав стати кожний Божий рік. 2000 і 2001 року кінець світу призначали мало не на кожний день. Два пророцтва вже провалилися – 8 березня Господь не знищив Лос-Анджелес за його сороміцькі кінострічки – дату було широко популяризовано групою фундаменталістів, а 15 травня не збулося пророцтво Юко Чіно, який проповідує суміш християнства, буддизму і вірувань Нового віку своїм прихильникам в Японії. Втім, провалів попереду ще багато.

Наразі такий собі Томас Чейз ще недавно пророкував, нібито Армагеддон відбудеться тоді, коли кількість населення землі сягне 6 мільярдів і шістдесяти шести мільйонів. Три шістки є числом звіра, яке, тобто число, і звершить свою справу. Але цього року людство подолало шести з половиною мільярдну позначку.

Коли ж буде кінець світу? Вчені говорять про принаймні 5 мільярдів років, які лишаються у людства для підготовки до часів, коли Сонце виснажиться і не зможе віддавати земній кулі своєї життєдайної енергії. 5 мільярдів років, звісно, якщо людство не знайде спосіб знищити себе власноруч. Релігійні ж діячі покладаються не на Сонце, а на самого Бога і приписи Святого Письма.

Що проповідують про кінець світу в Церквах України? З цим питанням кореспондент Радіо Свобода Микола Закалюжний звертається до церковних ієрархів і лідерів релігійних організацій. Патріарх Київський і всієї Руси- України Філарет:

“Про день і про час, як сказано у Євангелії, – ніхто не знає. І тому говорити про час другого пришестя ніхто не може. Але у Євангелії є ознаки другого пришестя. Про ознаки говорити можна, а от про день пришестя знає тільки один Бог. Такою ознакою, найближчою, до другого пришестя є пришестя антихриста, але антихрист – це є противник Христа. Але це буде людина, яка буде володіти всім світом, але ось пришестя цієї особи, антихриста, теж пов’язано тільки з ознаками. Тому що ніхто не знає день і рік пришестя антихриста.

У святих отців, які тлумачать Євангельські тексти, стосовно антихриста, йдеться про те, що він не може царювати довше, ніж проповідував Ісус Христос на землі. Тобто, не більше трьох з половиною років, а далі наступить друге пришестя.

Так ось, якщо відраховувати від другого пришестя три з половиною роки, то це буде пришестя антихриста, це головна ознака другого пришестя. Але саме дата пришестя антихриста не відома і про час пришестя антихриста можна говорити по якихось ознаках. І Христос казав: “Коли бруньки розпускаються, то ви говорите, що наступає весна”. Так ось, коли ознаки другого пришестя будуть збуватися, то тоді настане час другого пришестя.

Ознаками є відступи, про яке говорить Апостол Павло, відступи в християнському середовищ. Ці відступи будуть означати відступи від християнської віри. Бо Христос сказав, що коли він прийде вдруге, то навряд чи знайде віру на землі. І друге, що ослабне любов між людьми. Але той ж Апостол Павло говорить й те, що перед пришестям антихриста буде взятий утримуючий”.

Що таке “утримуючий?” Це є, по-перше, благодать Божа, яка утримує пришестя самого антихриста, буде благодать Божа віднята. З другого боку, Церква є утримуючим пришестя антихриста, і коли Церква не буде впливати на моральний стан суспільства - це є ознака наближення, і крім того, “утримуючим” є влада. Всяка влада утримує підтримує в суспільстві добро, закон. Оці утримуючі – це благодать Божа, Церква і влада.

Церква має невеликий вплив на мораль самого християнського середовища і влада відступає від моральних законів. Так само, і в церквах християнин повинен не тільки приймати хрещення, а й жити за заповідями Божими”.


Настоятель Києво-Печерської Лаври єпископ Павло (Лебідь) заспокоює: кінець світу не скоро, хоча й визнає, що категорії “скоро” “нескоро” не належить до тих, які ми зустрічаємо у Святому Письмі.

“Євангеліє свідчить, що ні Син, ні ангели ніхто не знає, тільки Отець Небесний в його власті знає, коли прийде час. Може дійсно завтра буде, може й післязавтра буде, але ж коли дивитися по прикметах, які написані в Євангелії, то ще не прийшов час. Ми не можемо знати і ми не можемо нічого визначити, тому що це нікому не дано знати.

Ще, напевно не скрізь проповідано слово Боже, тому що Євангельська, а коли буде про повідане скрізь слово Боже, тоді прийде час. Ще кінець світу не скоро. Так що можна ще трудитись і робити для процвітання, і держави, і свого спасіння особистого”.


Також владика Павло розповів кореспондентові Радіо Свобода, що дату кінця світу намагаються визначити різні релігійні спільноти, серед яких він згадує адвентистів. Однак, лідер церкви християн-адвентистів сьомого дня в Україні Володимир Крупський спростовує владику:

“Церква адвентистів сьомого дня вірить в те, що пришестя Ісуса Христа обов’язково буде і це буде не як якийсь фатальний кінець, а як результат того плану, який Бог складає для людства. Повернення Христа ми пов’язуємо обновлення землі і початок нової ери для всього людства.

Розмови про те, що це ось зараз може бути, воно не має під собою біблійної основи. Воно побудовано на людських фантазіях і на якихось домислах. В Біблії написано дуже відверто і конкретно, що дня і часу пришестя Ісуса Христа не знає ніхто тільки один Бог. Але ознаки другого приходу Христа, який Він виклав у 24 розділ Євангелія від Матвія, вони зараз виконуються. Ми говоримо, що живемо в останній час, але коли це буде, скільки Бог дасть цього часу, чи це буде рік, чи це буде п’ять років, чи це буде менше, чи буде більше.

Сьогодні адвентистка церква про це не проповідує. Ми говоримо, що в любий час людина повинна бути готова. Віра повинна бути такою, щоб вона зробила людину готовою до зустрічі з Ісусом Христом в любий час, як це буде ми не знаємо”.


Президент об’єднання незалежних харизматичних церков Повного Євангелія України Анатолій Гаврилюк теж не говорить про конкретні дати, але всі ознаки наближення кінця світу, на його переконання, очевидні:

“...Матвія, 24 глава – там описуються усі ці признаки: Війни, голодовки і брат на брата. Зараз ми бачимо ці всі признаки. Землетруси, нард на народ, царство на царство. Якщо навіть не має таких глобальних війн, то царство на царство, народ на народ – це те, що ми бачимо навіть в окремій державі: Грузія, Осетія, Туреччина... Курди ті ж самі, африканські країни... А те, що катаклізми, катастрофи за цей рік... Статистика каже, що мільярд людей заберуть природні катаклізми, природні явища”.

До цих пророкувань хочеться додати принаймні ще одне:

Світ занепадає у наші дні. Хабарі і корупція поширилися, як ніколи. Діти більше не слухаються батьків, кожна людина претендує на те, щоби написати книгу і зі всього очевидно: кінець світу наближається з вражаючою швидкістю.

Вгадайте, слухачу, якому із сучасних проповідників належить це передбачення? Не вгадаєте, бо його знайшли на глиняних ассирійських таблицях, які датуються 3 тисячоліттям до нашої ери.

Однак, не всі фахівці ставляться до усього цього із іронією. Напередодні нового мілленіуму спроби кинути світ у вир насильства і, сказати б, підштовхнути кінець світу, видавалися цілком ймовірними. А намагання убезпечити суспільство від можливих акцій з боку релігійних радикалів цілком зрозумілими.

Принаймні Федеральне бюро розслідувань Сполучених Штатів Америки впродовж дев’яти місяців інтенсивно вивчало потенційні загрози з боку різних релігійних груп, які могли призвести до насильства напередодні 2000 р. Результати розслідування було вміщено в доповіді “Проект Мегіддо”(за назвою гори на півночі Ізраїлю, яка згадується в Біблії).

ФБР визнало, що деякі групи, котрі очікують “кінця світу” в зв’язку з наближенням нового тисячоліття, можуть вдатися до екстремальних дій. Водночас, у доповіді відзначається, що серйозних загроз національній безпеці під час розслідування виявлено небагато.

Канадська розвідувальна служба безпеки (CSIS) підготувала спеціальну доповідь, присвячену релігійним групам, які надавали особливого значення приходові 2000 року і потенційно здатні вдатися до насильств, безпорядків тощо. Автори доповіді дійшли висновку, що такі гіпотетично небезпечні групи (т. зв. Doomsday cults) становлять невелику частину нетрадиційних релігійних рухів.

Чому такі групи вдаються до насильства. Автори доповіді пояснюють: Віра в кінець світу, що її поділяють члени групи, вбирає в себе ще й впевненість у жорстокому поділі світу на два табори – в одному панує добро, в іншому диявол; члени групи – переслідувана меншина, яка, однак, виявиться в остаточному підсумку переможцем; кінець світу наближається і такі собі невеликі конфлікти можуть його пришвидшити.

Зараз в деяких країнах світу спецслужби занепокоєні тим, що провал масових пророцтв, пов’язаних із 2000 роком, може спричинитися до пошуку релігійними екстремістами “козлів-відбувайл” та до спалахів насильства. Ну, а християнські лідери знов і знов нагадують вірним Ісусове попередження про те, що дату кінця не знає він сам – вона відома тільки Отцеві.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG