Доступність посилання

ТОП новини

Польська економіка квітне завдяки кон’юнктурі в світовій економіці. Чи це тривале явище? — запитують коментатори.


Єва Поштар Варшава, 15 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Польська економіка щороку зростає на п’ять відсотків, надходять мільярди доларів іноземних інвестицій. На це вказують британські експерти. Польща користається зі світового економічного буму. Однак Єврокомісія критикує польський уряд за відсутність глибших економічних реформ, за дедалі більший дефіцит державного бюджету. Який же реальний стан польської економіки?

Головна сторінка газети "Пульс Бізнесу".
Британські фахівці хвалять поляків за все більші іноземні інвестиції на суму 10 мільярдів доларів, зокрема в галузі електроніки. До негативів польської економіки спеціалісти залічують слабкість урядових структур, їхню корумпованість. Це, на їхню думку, ставить Польщу в один ряд із Італією, де економічне зростання поєднується з сірою зоною в бізнесі.

А в середу польські газети повідомили, що Єврокомісія критикує польський уряд за відсутність докорінних економічних реформ, наростання дефіциту державного бюджету.

Такі розбіжності в оцінках коментує Радіо Свобода публіцист впливового економічного часопису «Пульс бізнесу» Павел Кубісяк: «Критика Єврокомісії має радше політичний характер. Це правда — польський уряд не проводить реформ як слід. Але це стосується дій польського уряду. На щастя, наша економіка поки що розвивається незалежно від уряду».

Коли уряд не заважає економіці

Те, що польські політики не втручаються занадто в економіку країни, на думку Кубісяка, позитивне явище — принаймні поки що: «Доки маємо справу зі світовою економічною кон’юнктурою. Це, однак, не триватиме вічно. Тому вже тепер уряд повинен робити відповідні кроки».

За всіма статистичними показниками польська економіка квітне. Так можна сказати і про польських підприємців, сказав Радіо Свобода керівника економічного відділу впливового польського щоденника «Жечпосполіта» Анджей Міхальський: «Польські підприємці маються добре: багато інвестують, беруть банкові кредити — перестали боятись цього; гроші призначають на розвиток своїх фірм. Це означає, що вони з оптимізмом дивляться в майбутнє».

Реформи таки потрібні

Критика ж Єврокомісії чи інших західних фахівців стосується лише одного, вважає Міхальський: «Тут маємо одне „але“, про це нам дорікає Єврокомісія, західноєвропейські аналітики — це сфера макроекономіки і відсутність структурних реформ у нашій країні».

А що може трапитись, коли Польща не проведе цих реформ? «Інвестори самі приходять до нас. Однак без системи державної підтримки для них інвестори підуть до інших держав — хоча б в Україну, яка розвивається прискореними темпами і також прагне стати членом Євросоюзу», — каже польський аналітик.
XS
SM
MD
LG