Доступність посилання

ТОП новини

Громадська організація «Батьки вбитих дітей» звинувачує президента і генпрокурора у бездіяльності.


Олексій Крапивко Київ, 15 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Громадські організації звинувачують прокуратури Вінницької та Донецької областей у корупції та бездіяльності. Також громадська організація «Батьки вбитих дітей» просить президента і генерального прокурора звернути на це увагу.

15-річну Люду Білан убили 19 листопада 2004 року у Вінниці. Справу не розкрили.

Або і не намагалися це зробити — у цьому впевнена єдина близька людина дівчинки, бабуся. Зараз вона намагається притягнути до відповідальності правоохоронців, які, за її словами, завадили розслідуванню справи.

Таких випадків за останні роки в Україні сталася понад сотня. Деякі з батьків убитих дітей зібралися сьогодні у Києві.

Обласні прокуратури, зокрема, Вінницької, Донецької та Харківської областей, винні у затягуванні та нерозкритті кримінальних справ про вбивства дітей, кажуть представники громадських організацій. А відтак винне і керівництво держави, стверджують вони.

Батьки критикують генпрокурора й президента

«Давайте сьогодні ми підемо всією Україною. По-перше, це змінить статус — буде не місцева організація, а всеукраїнська, і президент повинен буде звернути на це увагу. Спробуймо підготувати звернення до конституційного суду про неконституційність дій і генерального прокурора, який не дотримується карно-процесуального кодексу, і нашого президента — що вони не дотримуються конституції. Як ми можемо дотримуватися конституції, якщо це не робить перша персона?» — сказав голова Харківської організації «Батьки вбитих дітей» Олексій Кашуба.

Загалом у різних областях України не розкрито понад півсотні вбивств дітей. Іще більше справ закрили.

У кожному випадку причини різні: брак доказів, відсутність свідків. Найпоширеніше — твердження, що то не вбивство, а нещасний випадок.

Злочинці, зрозуміло, покарані не були, кажуть члени громадської організації з назвою «Батьки вбитих дітей». Причина, на їхню думку, в тому, що більшість таких справ пов’язані з посадовцями або керівниками великих організацій.

Прокуратура має іншу думку

Тим часом у прокуратурі Вінницької області Радіо Свобода сьогодні розказали, що стан справ із розкриттям вбивств, особливо дітей, в області останнім часом поліпшився.

А кілька конкретних випадків, про які сьогодні у Києві говорили представники організації «Батьки вбитих дітей», уже розкрили за останній місяць, і до кінця року ці справи передадуть до суду, сказав виконувач обов’язків начальника відділу нагляду за розслідуваннями кримінальних справ слідчими органами прокуратури Василь Каменяр.

«У 2005 році по Вінницькій області було зареєстровано 63 навмисних вбивства, із них не розкрито 3. Але я хочу сказати, що на сьогоднішній день в нас по Вінницькій області розкрито 4 кримінальні справи про навмисне вбивство минулих років. Тож не можна казати, що люди не працюють чи що прокуратура займається бездіяльністю», — сказав представник вінницької прокуратури.

Всі вбивства розслідуються дуже ретельно, і відповідальних за нерозкриття карають, незважаючи на їхні посади, додав Василь Каменяр.

Проте громадські організації все одно вважають дії прокуратур недостатніми і вимагають розслідувати їхні справи на найвищому державному рівні.
XS
SM
MD
LG