Доступність посилання

ТОП новини

ООН та Євросоюз допомагають у реабілітації білоруських районів, що потерпіли від аварії на ЧАЕС.


Валерій Каліновський Мінськ, 15 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Під егідою Програми розвитку ООН у Білорусі третій рік реалізують програму міжнародної допомоги проектам реабілітації районів, які потерпіли від аварії на ЧАЕС. Сьогодні затвердили ще понад 20 конкретних проектів у рамках цієї програми.

Наразі за програмою «Співробітництво заради реабілітації» (“CORE”) ухвалили понад 100 проектів у галузі охорони здоров’я, радіаційної освіти, соціально-економічного розвитку на забруднених територіях.

Це лише перші кроки програми, яка поки що охоплює 4 райони Білорусі. Її організатори мають надію, що до неї приєднаються в інших потерпілих від радіації районах Білорусі, а також на сусідніх територіях України й Росії.

Проекти розраховані перш за все на місцеву ініціативу, якій не вистачає закордонної підтримки та фінансування. Серед головних донорів програми “CORE” є Європейська Комісія, агенції системи ООН, Франція та Швейцарія.

Наразі профінансовано лише половину ухвалених проектів, причому з них реалізується теж лише половина, тобто всього чверть усіх проектів, повідомила представниця ООН у Білорусі Джихан Султаноглу. Таким чином, каже вона, з одного боку необхідно більше ресурсів для підтримки проектів, із іншого — потрібно прискорити в Білорусі процедури, пов’язані з реєстрацією та ухваленням закордонної допомоги.

Багато керівників окремих проектів висловлюють стурбованість, що закордонна технічна допомога обкладається податками в Білорусі, а процедура звільнення від податків триває занадто довго.

Перші успіхи очевидні

Тим не менше перші успіхи програми “CORE” очевидні, кажуть спостерігачі — вони свідчать, наскільки потрібні такі локальні проекти.

Наприклад, у місті Столін за допомогою Євросоюзу було створено центр реабілітації людей, які хворіють на рак щитовидної залози. Виявилося, що до цього 80 відсотків пацієнтів центру взагалі не проходили медичного огляду, а серед 500 студентів місцевого аграрного коледжу лише 60 відсотків мають здорову ендокринну систему.

Серед найуспішніших проектів програми “CORE” — система підтримки сільських господарств, каже спеціаліст програми Аляксей Чистадарскі. Учасники цього проекту — власники приватних господарств, сільські підприємці, яким потрібна технічна, інформаційна чи фінансова підтримка. Головна мета цього проекту — отримати чистий сільськогосподарський продукт. За словами спеціаліста, наразі на стадії експерименту залишається мікрокредитування власників таких господарств.

На сьогодні до аграрного проекту приєдналося 500 власників господарств, а до всієї програми — тисячі білорусів із потерпілих від Чорнобиля районів.
XS
SM
MD
LG