Доступність посилання

ТОП новини

Американський бізнес вбачає для себе світле майбутнє у процвітанні та розвитку середнього класу в Азії, каже президент США.


Сергій Куделя Вашинґтон, 16 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Північна Корея стане центральною темою переговорів під час форуму Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці, що розпочинається цього тижня у столиці В’єтнаму Ханої. Про північнокорейську ядерну проблему сьогодні говорив і президент США Джордж Буш, який перед приїздом до Ханоя відвідує Синґапур. Буш закликав азійські держави підтримати запровадження санкцій ООН проти Пхеньяна. Він також вкотре застеріг керівництво Північної Кореї від спроб передати ядерні технології іншим державам.

Джордж Буш під час візиту до Сінгапуру.
Форум АТЕС був створений для обговорення питань міжнародної торгівлі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Однак нещодавнє успішне проведення Північною Кореєю ядерного випробування змінило порядок денний цьогорічного форуму. Тепер лідери зосередяться на виклику безпеці регіону з боку ядерної Північної Кореї.

«Ні» ядерним амбіціям Пхеньяна

Під час виступу в четвер у Національному університеті Синґапура Джордж Буш назвав дії Пхеньяна головною загрозою для країн Азії:

«У цьому регіоні джерелом найбезпосереднішої загрози розповсюдження ядерних технологій є Північна Корея. Позиція Америки зрозуміла: поширення ядерної зброї чи матеріалів до інших держав чи недержавних утворень буде розглядатися як серйозна загроза Сполученим Штатам, і Північна Корея нестиме перед нами повну відповідальність за наслідки цього», — сказав Буш.

Президент США вкотре наголосив, що головною умовою поновлення міжнародної співпраці з Північною Кореєю буде відмова її керівництва від ядерних амбіцій. Водночас, за повідомленням американських посадовців, найближчими тижнями Вашинґтон візьме участь у новому раунді шестисторонніх переговорів із Пхеньяном, поряд із Росією та Китаєм. На думку експертів, президент Буш спробує виробити спільну позицію азійських лідерів із північнокорейської проблеми на форумі в Ханої.

США хочуть вільної торгівлі і економічної співпраці з Азією

Серед інших питань форуму буде й можливість створення зони вільної торгівлі у Тихоокеанському регіоні, до якої може ввійти 21 держава. Під час виступу у Синґапурі Буш наголосив, що США й надалі зацікавлені в економічній співпраці з азійськими країнами.

«У цьому новому столітті Америка залишатиметься залученою до справ Азії, оскільки наші інтереси залежать від поширення свободи та нових можливостей у регіоні. У цьому столітті обсяги нашої торгівлі через Тихий океан більші, ніж трансатлантична торгівля. І американський бізнес вбачає для себе світле майбутнє у вашому процвітанні та розвитку середнього класу», — заявив Буш своїм азійським слухачам.

Окрім торговельних питань, американський лідер також закликав лідерів Азії зосередити свої майбутні зусилля на боротьбі зі СНІДом та пташиним грипом, а також подоланні корупції та розвитку нових енергетичних технологій.
XS
SM
MD
LG