Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова є? Чи за неї варто боротись?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: Олександр Семирядченко - керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента та Роман Чайка - ведучий іронічного ток-шоу “5 копійок” на 5-му каналі.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Юлія Жмакіна Для початку я пропоную послухати уривок зі вчорашнього виступу Президента України Віктора Ющенка на медіа-форумі. Що він думає про стан свободи слова станом на вчора в Україні?
Ведуча: Юлія Жмакіна
“В Україні утверджено свободу слова. Це доконаний факт, який визнано провідними міжнародними організаціями та інституціями. Покладено край переслідуванню владою ЗМІ і журналістів”.

Я хочу нашим слухачам сказати, що вперше, чесно кажучи, за великий досвід свій журналістський зустріла колегу зі зброєю. Сьогодні на ефір зі зброєю прийшов ( зараз, правда, її немає в студії) Роман Чайка.

Романе, якщо Президент каже, що свобода слова є і тиску на журналістів немає, чому ти зі зброєю? Як давно? Роман Чайка

Я думав, що радіо – не телебачення і нічого не підглядять, але все побачили, і тепер буду змушений оправдовуватися. Я з 2000 року маю такий засіб свободи слова як зброя. Спочатку газову – тепер більш ефективну, скажімо так.

Це є абсолютно нормально для суспільства, в якому... Із 2000-го року я, наприклад, мав можливість на радіо “Ініціатива-Ніко-FМ” у свій час гостити людей з групи “Антимафія”. Частину з них уже вбили, частина ще жива. І вони приносили тоді перші записи з кучмівського кабінету, ми говорили з тими політиками, яких забороняли пускати в студію.

Тобто, це виглядало, приблизно, так: наприклад, я в студії і Юлія Тимошенко, облогу тримає Тарас Чорновіл, Тарас Стецьків. Дальше пан Омельченко і його хлопці, потім невідомі хлопці, потім при виході стоять машини, які зареєстровані за СБУ по Львівській області. І з цього часу, в принципі, завжди є анонімний момент тиску, тобто погрози. Тепер уже більш цивілізовано, тепер це є електронка, СМС.

Юлія Жмакіна

І це не припинялося?

Роман Чайка

Абсолютно ні. Навіть в останній час, останніх місяців шість, це взагалі такий регулярний варіант співжиття: ти, суспільство і політикум.

Юлія Жмакіна

Пане Олександре Семирядченко, Ваші думки, чому журналісти ходять з пістолетами, а Президент України і далі продовжує вважати, що здобутком останніх двох років є саме свобода слова?

Олександр Семирядченко

Півтора місяця тому я ще так само був журналістом і ходив без зброї.

Юлія Жмакіна

Я нашим слухачам нагадаю: Олександр Семирядченко був шеф-редактором телеканалу “ICTV”.

Олександр Семирядченко

Крім того всього, завжди говорив своїм колегам, що якщо зі мною раптом щось станеться, то Боже збав, щоб вони те пов’язували з моєю професійною діяльністю.Трапляються інші прикрі випадки, зокрема дрібне хуліганство.

Однак, я не виключаю того, що дійсно є журналісти, які в силу специфіки своєї роботи стикаються з найгіршими проявами нашого суспільного життя, зокрема, із нечесними політиками і просто з відвертими злочинцями.

Тобто з усіма тими, кому журналістське слово є дошкульніше і вбивчіше, чим навіть кримінальна справа. І спосіб розв’язання проблем дуже часто вульгарний і примітивний. І сумні приклади в Україні є.

Однак, я розумію, що за останній час ( і то зафіксували так само б ті міжнародні організації, на які, як правило, посилаються, коли говорять про свободу слова), що поступ України в цьому напрямку просто незворотній, і в тому числі через те, що свобода слова була проголошена Президентом ще коли він не був Президентом.

На Майдані за неї боролися дуже багато журналістів і вибороли зрештою собі можливість, принаймні в якихось категоріях, бути вільнішими.

Юлія Жмакіна

Здобутки Помаранчевої революції, свобода слова. Я б хотіла вас спитати: все-таки треба напевно розділяти свободу висловлювання, вона є не лише на передачі “ICTV” “Свобода слова”, а можливо, варто більше говорити про проблеми тепер, які почалися з доступом до інформації?

Роман Чайка

За останні півроку ми отримали ще більш закриту владу, ніж вона була до 2004 року. Я маю на увазі, попробуйте на прямий ефір запросити представників уряду.

Юлія Жмакіна

Але вчора пан Янукович зізнався, що він не фахівець у галузі свободи слова.

Роман Чайка

Перед тим він зізнавався, що він не фахівець кримінальної справи, коли коментував дії міністра. І ми таким чином можемо назбирати ще багато винятків, і тоді постане питання інше. Питання про слово “професійність”, яким користуються всі. У Секретаріаті теж стало модним це слово – професійний відбір кадрів. І вже тепер це слово стає таким собі лайливим, як “любий друзь”. Тобто, ми вихолощуємо сутність слів, так само як вихолостили такі слова як:

а) “здобутки Майдану”, що пані ведуча говорить, чи “свобода слова”. У нас свобода слова, якщо її звести до рівня написів на парканах, вона існувала навіть за сталінського часу. А от свобода слова – це коли я, як журналіст, можу людям сказати перевірений факт з першого джерела, а перше джерело перетворюється на закрите перше джерело?

Два роки, наприклад, ми на канал запрошуємо Прем’єр-міністра, два роки нам обіцяють його однопартійці, що він прийде – він не приходить. Вже півроку ми кличемо віце-прем’єра з гуманітарних питань пана Табачника, щоб він пояснив нам, чому націонал-демократи в цій країні прирівнюються до нацистів. Він не може прийти. Практично важко витягнути, за винятком двох–трьох людей, з Секретаріату коментар, з Секретаріату Президента, де Ви працюєте.

Юлія Жмакіна

Отже, свобода слова є чи за неї варто боротися?

Роман Чайка

Дуже погано, що ми мусимо далі за неї боротися.

Олександр Семирядченко

Свобода слова є. До неї тільки треба дати свободу відповідального слова.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG