Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Не рідним – нелюбов.


Київ, 16 листопада 2006 року. Сьогодні - Міжнародний день терпимості. В Україні його відзначають на тлі зростання нелюбові до інших народів. Наприклад, майже половина недавно опитаних Київським міжнародним інститутом соціології респондентів ні за що б не пустили в Україну представників народу ромів. Чимало упереджень і до чорношкірих. Інформація про напади на іноземних студентів, вандалізм на цвинтарях надходить останнім часом не лише із сусідньої Росії. Проявів нетерпимого, а іноді й дикунського ставлення до вихідців з інших країн стає у нас усе більше. Звідки ж береться в Україні ксенофобія? Від чого вона залежить, і як її “лікувати”?

Інститут прикладних гуманітарних досліджень теж провів своє опитування щодо ставлення українців до представників інших народів. Опитували респондентів у 65-ти населених пунктах. Основний результат – в українців наростає відособлення від представників інших народів. Докладніше про підсумки опитування - Олена Волянська, керівник соціологічної служби Інституту.

В Україні збільшується нетерпимість до мігрантів, представників ромів, вихідців із Кавказу, - констатує Олександр Фельдман, голова правління Міжнародного центру толерантності. А “лідерами” щодо такого ставлення до людей інших національностей є південь України, стверджує Олександр Фельдман.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Цікаву закономірність вивели соціологи - у мегаполісах люди терпиміше ставляться до інших національностей, ніж у селах. Водночас, чим старша людина, тим менш вона толерантна. Адже саме до міст приїздить найбільше іноземців - наприклад торгувати. В’єтнамці вже давно облюбували столичні базари. Чи відчувають вони неприязнь на столичному Либідському ринку - дізнавалась наша кореспондентка Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Кількість злочинів на етнічному ґрунті у Росії зростає з кожним роком. Лише протягом останнього року вбили 25 людей і поранили понад 200-ті. Потерпають від гніву скінхедів африканці, кавказці, араби, азіати... Про масштаби нетерпимості у Росії розповідає кореспондент Радіо Свобода у Москві Віталій Портніков.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Прямої залежності між достатком людей та агресивністю немає, - стверджує політолог Олесь Доній. Протиставлення “ми і вони” існувало від самого початку існування людства. Його можна і варто зменшувати, але повністю подолати навряд чи вдасться. Це якщо говорити про проблему нетерпимості взагалі. Щодо саме України Олесь Доній налаштований оптимістично.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG