Доступність посилання

ТОП новини

За комуналку візьметься РНБО.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Стан українського житлово-комунального господарства. Ця тема стане головною на сьогоднішньому засіданні Ради Національно безпеки та оборони.


Мережі, які нікому не належать

Житлово-комунальне господарство – чи не єдина сфера до якої реформи ще не дійшли. А суть цих реформ, на думку депутата Київради Володимира Бондаренка, мала б складатися з декількох аспектів:

“Треба розібратися з власним господарством, кому належать мережі, кому належать теплопункти. У Києві, зокрема, біля 30% тепломереж є безгоспними. Це вигідно тим, хто постачає ці послуги. Під час прориву мережі, яка нікому не належить, звідки виходить теплоносій, але ніхто за це не несе відповідальності. По-друге, потрібно було б навести нормативний порядок. Перш за все, мали б бути юридично затверджені температурні графіки роботи мережі. Щоб в разі постачання неякісної послуги люди могли б судитися. Сфера потребує реформування, а не такого бездумного в три з лишнім рази підвищення тарифів, як це робиться у Києві і деяких інших місцевостях”, – сказав Володимир Бондаренко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Тарифи підвищені, затверджені

Підвищення тарифів сьогодні є найболючішим питанням житлово-комунального господарства. Міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Володимир Рибак пояснює стрибок цін на комунальні послуги невчасним переглядом тарифів, зростанням цін на енергоносії та необхідністю проведення ремонтних робіт:

“Ми зробили методику формування тарифів. Ми роздали її в усі регіони. Ми будемо контролювати. Ми працюємо над вдосконаленням цієї системи. Щоб в тарифи закладалася тільки ціна енергетичних ресурсів, заробітна плата”.

Чи дотримуються у регіонах урядової методики формування тарифів? Начальник житлово-комунального управління Дніпропетровщини Олександр Таслицький говорить, що так:

“Практично вся робота вже закінчена. Тарифи підвищені, затверджені. Ми провели моніторинг. Як завжди, коли тарифи підвищені, перший місяць, другий місяць люди сплачують не так добре, а потім сплачують, як завжди. Ця робота у нас вже виконана по області", – зазначив пан Таслицький в інтерв’ю Радіо Свобода.

Від початку року тарифи на житлово-комунальні послуги для населення зростали вже кілька разів. І зростали не на відсотки, а в рази.
XS
SM
MD
LG