Доступність посилання

ТОП новини

Сеґолен Руайяль обрали кандидатом від опозиційної Соціаліалістичної партії на вибори президента Франції.


Олекса Семенченко Париж, 17 листопада 2006 (RadiSvoboda.org). – 53-річна Сеґолен Руайяль має реальні шанси стати першою в історії Франції жінкою - главою держави після того, як понад двісті тисяч членів Соціалістичної партії країни переконливо обрали її своїм кандидатом на вибори президента 2007 року.

Сеґолен Руаяль
Понад 60 % однопартійців сказали їй "Так!"

Сеґолен Руайяль, що перемогла у партійних виборах двох колишніх чільних міністрів уряду Франсуа Міттерана, здобула понад шістдесят відсотків голосів однопартійців, значно перевищивши останні результати опитувань, і уникнувши другого туру. Мати чотирьох дітей, жінка привабливої зовнішності, Руаяль назвала результати голосування «надзвичайними» і пообіцяла написати нову сторінку історії Франції: «Я хочу сказати, наскільки я щаслива. Я всім серцем переживаю цю мить щастя. Це великий привілей, що його мені дали найбільш бойові члени нашої партії, які масово проголосували. Найперше, що хочу підкреслити: соціалісти вийшли на голосування і дали мені великий стимул. Я вдячна їм від усього серця», – наголосила переможниця виборів.

Оглядачі підкреслюють, що Сеґелен Руайяль дістала підтримку багатьох нових членів партії, які прийшли до організації в останній час, завдяки її харизмі і шарму. Вона позиціонувала себе як політичний аутсайдер, здатний змінити систему, в якій розчарувалася переважна більшість французів. Тепер її чекає затята боротьба за президентський пост проти кандидата правих сил. Ним, як широко очікується, буде нинішній міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі.

Недавні опитування громадської думки у Франції засвідчили, що Сеґелен Руайяль – єдиний із соціалістів, що здатна перемогти Саркозі. Обидва її суперники-соціалісти колишній міністр фінансів Домінік Стросс-Кан та екс-прем’єр-міністр Лоран Фабіус визнали свою поразку і закликали партію забути розбіжності й об’єднатися для перемоги на президентських виборах 22 квітня.

Прибічники Руайяль: вона привносить новий стиль до французької політики і намагається встановити справжній зв’язок з електоратом

Під час кампанії три кандидати робили затяті випади одні проти одних. Екс-міністра довкілля і нинішнього голову місцевої ради департаменту Пуато-Шарант звинувачували у розмитості політики і поглядах, що суперечать ідеалам соціалістів. Адже Руайяль, зокрема, ставить під сумнів ключову вимогу соціалістів про 35-годинний робочий тиждень і заявляє про суворі заходи щодо боротьби зі злочинністю, шокуючи ліве крило партії. Тож її перемога означає поразку для традиційних лівих. Але прибічники кажуть, що Руайяль привносить новий стиль до французької політики і намагається встановити справжній зв’язок з електоратом. Для цього вона, зокрема, створила центр дослідження прагнень виборців Desirs d''Avenir, що означає «Побажання на майбутнє». Її виступи є популярними в телеглядачів. Часом, дебати щодо неї мають не зовсім політичний характер. Наприклад, на початку року тижнями дебатувалося, чи правильно вона вчинила, коли під час відвідин бідної дільниці у Чилі, мала на собі вбрання, включно зі взуттям на високих підборах.
XS
SM
MD
LG