Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада повинна визнати Голодомор геноцидом українського народу, вважає міністр закордонних справ України


У 10 державах світу вже визнали український Голодомор геноцидом, а рішуче проти такого терміну виступає Росія.

Виступаючи під час Центрального Проводу Народного Руху України, Борис Тарасюк нагадав, що згідно з Указом Президента України, 25-го листопада щорічно відзначатиметься День пам’яті жертв Голодоморів та політичних репресій, повідомляє прес-служба НРУ.

Лідер Народного Руху повідомив також і про те, що починаючи з 1992 року, річниці Голодомору регулярно відзначаються на державному рівні. Проте вшановувалася лише пам’ять загиблих, а сама сутність Голодомору так і не була офіційно визначена.

У Зверненні Верховної Ради з 14 травня 2003 року було особливо наголошено, що „Голодомор 1932-1933 років був свідомо організований сталінським режимом і повинен бути публічно засуджений українським суспільством та міжнародним співтовариством як один з найбільших за кількістю жертв у світовій історії факт геноциду”.

За словами Тарасюка таке визнання є суто декларативним:

“Ситуацію спробував виправити Президент України Віктор Ющенко. 2 листопада він подав на розгляд до Верховної Ради України проект закону „Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”. Даний законопроект передбачає притягнення до адміністративної відповідальності за заперечення самого факту Голодомору. У разі ухвалення законопроекту історіографічна позиція щодо Голодомору, як акту геноциду українського народу буде визнана офіційною. Вона буде обов’язковою як для всіх органів державної влади, так і для всіх політичних сил”.

“Тепер справа за Верховною Радою. Вона повинна проявити національну свідомість і відновити історичну справедливість”, - наголосив міністр закордонних справ.

Тим часом Партія регіонів у п’ятницю висунула власний законопроект, який пропонує визнати Голодомор трагедією, а не геноцидом.

У 10 державах світу вже визнали український Голодомор геноцидом, а рішуче проти такого терміну виступає Росія.
XS
SM
MD
LG