Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія хоче створити новий фонд для країн-сусідів, що дозволить вкладати кошти в енергетичні проекти. Україна хоче знати, буде вона учасником цих проектів чи буфером із Росією.


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Єврокомісія пропонує створити фонд інвестицій для країн-сусідів, щоб фінансувати спільні енергетичні проекти. Про це заявила Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, виступаючи сьогодні в Брюсселі на конференції з питань зовнішньої енергетичної політики Європейського Союзу.


Єврокомісія хоче збільшити енергетичну співпрацю з країнами Середземномор’я, Чорного і Каспійського морів, заявила комісар Ферреро-Вальднер: «Ми маємо намір поліпшити вплив фінансування, яке Євросоюз надає через Європейську політику сусідства. А створення нового фонду інвестицій для країн-сусідів дозволить Євросоюзові ефективніше сприяти важливим енергетичним проектам, особливо в інфраструктурі, що становить взаємний інтерес».

За її словами, Єврокомісія оприлюднить пропозиції щодо створення нового фонду вже наступного тижня.

Ферреро-Вальднер зазначила, що Єврокомісія посилила співпрацю з Україною, щоб інтегрувати її в енергетичний ринок Євросоюзу. Комісар вважає, що Україна зробила великий поступ у виконанні Меморандуму про взаєморозуміння у галузі енергетики. Цей документ Київ та Брюссель підписали майже рік тому.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Євросоюз потребує нині єдиної зовнішньої енергетичної політики, яка підтримає конкурентноздатність Європи, подбає про довкілля і гарантуватиме безпеку постачання енергоносіїв.

ЄС вирішив створити єдину енергетичну політику після січневих проблем навколо постачання газу з Росії до України та інших держав.

Росія не єдиний важливий партнер, Україна теж

Нині ж, виступаючи на конференції, Баррозу заявив, що Європа і Росія потребують передбачуваності одна від одної, а їхня взаємозалежність вимагає прозорості й дотримання верховенства права.

«Росія є важливим партнером для Євросоюзу в галузі енергетики. Але це не єдиний партнер ЄС, так не повинно бути. Ось чому Євросоюз розпочав укладати енергетичні угоди з кількома партнерами. У грудні минулого року я підписав першу таку угоду– з Україною. Угода надає широку базу для співпраці у визначальних секторах енергетики – таких, як ядерна безпека, інтеграція ринків електроенергії і газу, підвищення безпеки постачання енергоносіїв і транзиту вуглеводнів, поліпшення екологічних стандартів у вугільному секторі. З того часу ми також працюємо з Україною щодо енергоефективності відновлюваних джерел енергії і кліматичних змін», – сказав голова Єврокомісії.

Україна: учасник чи буфер?

Зі свого боку Україна готова грати за правилами, які будуть встановлені на енергетичному ринку Європи, заявив у Брюсселі секретар Ради національної безпеки й оборони Віталій Гайдук, який бере участь в енергетичній конференції.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, він заявив, що Україна готова приєднатися до спільного європейського ринку електричної енергії, готова брати участь у газовій співпраці.

«Але ми хочемо розуміти, чи буде якась спільна політика, хто ми є такі для Європи, чи ми – це буфер, який між Росією і Європою, чи ми безпосередні учасники цього процесу», – наголосив Віталій Гайдук.
XS
SM
MD
LG