Доступність посилання

ТОП новини

Прозорість дій української влади не робить її менш корумпованою — американський політолог.


Сергій Куделя Вашингтон, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Помаранчева революція не змогла оновити українську владу, але зробила її прозорішою. Так вважає професор політології Пітсбурзького університету Ілля Пріцель. На його думку, гарантією європейського розвитку України буде розкол всередині української еліти, який сприятиме постійній політичній конкуренції.

Ілля Пріцель
«Чим більше все змінюється, тим більше все залишається як завжди», — це гасло англійських консерваторів, на думку професора Іллі Пріцеля, лише частково підходить для України. Хоча у владі залишилися переважно старі обличчя, вони, на думку Пріцеля, зараз змушені грати за новими правилами.

Усе це політолог вважає наслідком довготривалого розколу української еліти на декілька таборів: «Коли еліта розколота, то неможливо чинити тиск на пресу та обмежувати свободу слова. Хоча все ще відсутня відповідальність за дії — в іншому разі Андрій Ющенко зі своїм розкішним телефоном був би змушений пояснювати більше, ніж він пояснив насправді. І все ж існує прозорість, яка є фундаментом демократії».

Зміни Україні на користь

За словами професора Пріцеля, посилення впливу парламенту у політичній системі України робить її значно демократичнішою за інші пострадянські держави: «Доступ до президента більше не є гарантією політичного та економічного успіху, що досі притаманно всьому пострадянському просторові. По-друге, парламентська система сприяє формуванню партійної системи та лояльної опозиції, коли можна залишатися в опозиції і не бути державним зрадником».

Професор Пріцель відзначає, що хоча корумповані чиновники в Україні досі не отримують покарання, схожа ситуація є і в інших центральноєвропейських державах: «Якщо подивитися на Польщу, на країни Балтії, рівень підзвітності посадовців за корупцію там дуже низький; водночас рівень прозорості є надзвичайно високим. В Україні сталося саме це: еліти розкололися назавжди, і парламентська система є лише симптомом цього розколу».

Загрози і оптимізм

Водночас Ілля Пріцель вбачає дві загрози, пов’язані з розколом еліти.

По-перше, прозорість дозволяє демонструвати неефективність уряду, що веде до постійної делегітимізації влади та втрати суспільної довіри до неї.

Другу загрозу Пріцель вбачає у спробах частини еліти, зокрема Блоку Юлії Тимошенко, переглянути конституційні зміни. Адже, за його словами, жодна еліта не прагне прозорості: «Президент Ющенко — досить слабка людина. Якщо його посаду обійме Юлія Тимошенко, вона може переписати Конституцію і повернути Україну з європейської на пострадянську траєкторію розвитку».

Втім, професор Ілля Пріцель каже, що вперше з часу розпаду Радянського Союзу він із оптимізмом дивиться на майбутнє України.
XS
SM
MD
LG