Доступність посилання

ТОП новини

Новий індекс демократії у світі: в Україні демократія не повна, але має перспективи.


Василь Зілгалов Прага, 21 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Україна має проблеми з політичною активністю суспільства, а також із політичною культурою і функціонуванням уряду. Так вважає група експертів зі впливового лондонського видання «Економіст», що оприлюднила перший у своїй практиці індекс розвитку демократії у країнах світу. Україна опинилася в групі країн із неповною демократією.

Стюарт Гензел
У розмові з Радіо Свобода провідний фахівець «Економіста» з українських і східноєвропейських проблем Стюарт Гензел відразу відповів на питання про реальний прогрес України у справі демократії: «У цьому індексі Україна посідає 52 місце зі 167 країн, і вона є серед групи країн із неповною демократією. Але порівняно з країнами колишнього СРСР Україна є на високому місці. Зокрема, вищому у порівнянні з Молдовою і багатьма країнами пострадянського простору, включно з Росією».

Росія займає в індексі 102 місце — серед країн, де використовуються змішані авторитарні і демократичні методи правління, і вона вже недалеко від країн із авторитарним правлінням.

Що стосується значної різниці в цьому індексі між високим рівнем виборчого процесу в Україні і значно нижчою політичною активністю, то Стюарт Гензел вважає: «Стосовно доволі високого рівня виборчого процесу в Україні, то це виглядає так завдяки президентським виборам 2004 року і останнім парламентським виборам в Україні. Ці вибори відповідали не лише найвищим стандартам у регіоні, але й узагалі високим міжнародним стандартам. А що стосується так званого показника політичної активності, то він не такий уже й поганий порівняно з країнами з більш високим рівнем демократії».

Україна має перспективи, які є не у всіх

Наприклад, рівень політичної активності за цим індексом в Україні і Великій Британії мало чим відрізняється. Так що це підтверджує слова Стюарта Гензела про перспективність українських демократичних процесів: «Я вважаю, що всі категорії цього індексу дуже важливі для України, і вона буде розвивати їх у правильному напрямку».

Автори цього індексу зробили й своєрідну заявку-прогноз на 2007 рік, де серед можливих позитивів побачили лише можливі успіхи громадянських прав і політичної практики в Гонконґу (КНР), а серед можливих негативів — подальший розвиток авторитаризму в Росії та Вірменії.

За рангами демократичного розвитку країни поділені на чотири великі групи: країни повної демократії, неповної демократії, змішаної системи правління і авторитарної системи. Найбільше у світі за цим індексом лондонських експертів є країн із авторитарним правлінням — 55; у них живе близько 40% населення світу. Найменше країн із повною демократією — 28, де живе лише 17% населення світу. Україна ж перебуває у другій за величиною групі країн — із неповною демократією.
XS
SM
MD
LG