Доступність посилання

ТОП новини

Очищення території військової артилерійської бази під Новобогданівкою припинять до весни.


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 21 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Роботи з ліквідації наслідків вибухів артснарядів у Новобогданівці, що на Запоріжжі, вкотре призупинять. Піротехнічний загін відправлять додому, повідомляють в управлінні Міністерства надзвичайних ситуацій у Запорізькій області. Відновити роботи з утилізації вибухонебезпечних предметів планують аж навесні — як кажуть, через складні природні умови. Такого довготривалого терміну призупинення робіт з пошуку та ліквідації снарядів іще не було, кажуть запорізькі МНСники.

Начальник оперативно-рятувальної служби УМНС у Запорізькій області Олександр Стасюк так пояснює причини зупинення робіт: «Важко сказати, яка взимку буде поведінка боєприпасів. По-перше, їх не видно під снігом, по-друге, плюс 40 і мінус 5 — це вже велика різниця. Тому і вирішили так».

На сьогоднішній день піротехніки зібрали з новобогданівських «мінних полів» 401 тисячу одиниць боєприпасів. Від вибухонебезпечних предметів очистили 69 гектарів технічної території. Це менше від половини ураженої снарядами площі.

МНСники стверджують, що очистили всі населені пункти поблизу артбази. Хоча мешканці сіл і досі знаходять на своїх городах і подвір’ях небезпечні предмети. Тому і ставляться вони до призупинення робіт із пошуку та утилізації снарядів під Новобогданівкою досить скептично.

МНС каже, що гарантує безпеку

Але представники МНС запевняють, що це поодинокі випадки. Вони натомість звертають увагу на те, що на не розміновану до кінця частину ураженої території проникнення сторонніх осіб неможливе, тому й самі жителі населених пунктів, що мешкають поблизу військової бази, захищені, а їхня безпека гарантована.

Такої логіки дотримується начальник Запорізького обласного управління МНС Володимир Янько. На артилерійську базу та уражену територію навіть для військових обмежений доступ. Янько розповів в інтерв’ю Радіо Свобода: «Це технічна територія бази. Її охороняє озброєна варта „ВОХР“. Вишки, дріт, подвійна огорожа. Навіть тих, хто проводить там роботи з утилізації, перевіряють на наявність мобільних телефонів, запальничок. На цій території доступ дуже обмежений».

За словами заступника начальника МНС у Запорізькій області Віктора Гаврищука, хоча на території 275-ї артбази взимку призупинять роботи з пошуку та утилізації снарядів, але, ймовірно, все ж на військовій базі таки залишиться невеликий черговий контингент саперів та 20 одиниць спецтехніки.

Попри суворий контроль та запроваджені заходи безпеки, мешканці Новобогданівки не задоволені таким кроком із боку МНС. Адже попереду Новий рік, і люди не впевнені, що вкотре не побачать артилерійського салюту.
XS
SM
MD
LG