Доступність посилання

ТОП новини

Луганці обурені перейменуванням вулиці на честь секретаря обкому КПРС. Але зовсім не проти вулиці Павлика Морозова.


Ярослав Гребенюк Луганськ, 21 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Місто Луганськ упродовж XX століття чимало разів перейменовували: у Ворошиловград, потім у Луганськ, далі знов у Ворошиловград. Центр міста й і досі «прикрашають» пам’ятники Леніну й Дзержинському, героям громадянської війни, назви вулиць теж залишилися старі. І ці назви не викликають заперечень у городян. Але перейменуванню однієї маленької вулички луганці спротивилися.

24 жовтня рішенням сесії Луганської міської ради вулиця 3-я Донецька була перейменована на вулицю імені Ляхова. Іван Ляхов очолював луганський обласний комітет КПРС у роки «перебудови». У мешканців вулиці не спитали згоди, і це їм дуже не сподобалося.

«Зазвичай у таких випадках проводять опитування серед жителів. Ми образилися, тому що, по-перше, Ляхов жив на вулиці поряд і лише за рік до смерті переїхав на 3-ю Донецьку. Окрім того, Ляхов виконував функції секретаря обкому партії — це просто була його робота. Він не герой соцпраці і не герой громадянської чи вітчизняної війни. Багато мешканців вулиці навіть не знають, хто такий Ляхов, і вважають, що він не заслужив на таку честь», — каже жителька 3-ї Донецької Ольга Міхеєва.

Її думку підтримує Віктор Бакуменко: «Незрозуміле одне: чому депутати, голосуючи, абсолютно не усвідомлюють те, що існує 143 стаття Конституції, згідно з якою громада, влада громади є і завжди буде головною».

Протидія настільки здивувала міськраду, що там пообіцяли наступного разу прислухатися до громади.

«Депутати теж висловлюють думку громади, і ми могли б не брати до уваги думку мешканців, бо це питання обговорювалося з представниками громади — депутатами. Вулиця 3-я Донецька не приватизована жителями. Це надбання міста, і міська рада має право ухвалювати рішення. Але я погоджуюсь, що ми зробили не правильно. Тепер у нас є досвід, і наступного разу ми порадимося з мешканцями», — запевняє секретар Луганської міськради Надія Чернова.

Не очікуючи «наступного» разу, мешканці вимагають від міськради скасувати рішення сесії. Просто тому, що їм подобається стара, історична назва вулиці, якій уже сто років. Громадяни зібрали 109 підписів під вимогою повернути стару назву і розіслали список по багатьох адресах: від Луганської облради до Секретаріату Президента України.

Тим більше, впевнені вони, що процедура перейменування вулиці коштує недешево, а в Луганську і без цього вистачає проблем. Мешканці 3-ї Донецької, зокрема, були б не проти, якби у приватному секторі поклали асфальт або полагодили каналізацію.

Подія отримала резонанс, як вважають, саме тому, що ніхто не очікував такого опору в місті, де центр і досі «прикрашають» пам’ятники комуністичного минулого, та й назви лишились старі: вулиці Карла Маркса, Леніна, Крупської, Рози Люксембург, Дзержинського, Юних піонерів. Є навіть вулиця такого призабутого «героя», як Павлик Морозов.
XS
SM
MD
LG