Доступність посилання

ТОП новини

Україна як порятунок Європи від нелегальних мігрантів: проблеми і перспективи.


Богдана Костюк Київ, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Для величезної кількості мешканців планети міграція — питання життя або смерті. Сто сімдесят п’ять мільйонів людей у світі — мігранти. Три мільйони з них — українці. Про це йшлося сьогодні на міжнародній конференції з питань міграції та реадмісії в Києві.

Обід для нелегалів. Ізолятор тимчасового утримання нелегальних мігрантів Мукачівського прикордонного загону.
Україна є забралом на шляху нелегальної міграції до Європи, вважає голова Ради з питань національностей при президенті України Геннадій Удовенко: «Україна взяла на себе історичну місію — врятувати західну Європу від нелегальної міграції. І Україна дуже відповідально ставиться до цієї дуже небезпечної для себе проблеми. Адже у нас відкритий кордон із Росією, і ця нелегальна міграція іде з Росії. Я не звинувачую абсолютно — Росія тут ні при чому. Бо вона також страждає від цієї нелегальної міграції, як і Україна. Я вдячний Євросоюзові за те, що вони розуміють цю проблему і багато роблять. Але ми не милостиню просимо в ЄС — ми просимо рішучих дій для боротьби з нелегальною міграцією».

Голова Представництва Європейської Комісії в Україні Іян Боуґ уточнює: за угодою про реадмісію між Україною та Євросоюзом українська сторона отримає до 30 мільйонів євро на облаштування кордонів і для контролю за міграційними потоками. До того ж, за словами Боуґа, Єврокомісія співпрацює з організаціями, які опікуються в Україні захистом прав мігрантів і біженців. Крім того, Єврокомісія чудово розуміє, що такого ж захисту потребують і українські робітники у державах Європейського Союзу, зазначив Боуґ.

За його словами, Євросоюз і Україна також плідно співпрацюють із країнами — сусідами ЄС у сфері контролю за нелегальною міграцією. Разом із українськими фахівцями Єврокомісія розробила й фінансовий механізм для розв’язання цих проблем, каже європейський дипломат.

Контроль за міграцією — загальноєвропейська справа

А голова представництва Міжнародної організації з міграції в Києві Джеффрі Лабовіц нагадав: так само, як до ЄС щодня прибувають нові і нові трудові мігранти з країн СНД, держав Сходу, так і на українській території вкорінюються трударі з В’єтнаму і Китаю, біженці з країн Закавказзя. Тобто міграційні потоки посилилися по всій Європі, і контроль за ними перетворюється на загальноєвропейську справу.

Лабовіц сподівається: угода між Україною та ЄС про реадмісію, яку парафували 27 жовтня у Хельсінкі, буде затверджена у парламентах не пізніше від 2008 року і виконуватиметься чітко і прозоро.

Тим часом уже готова й українсько-російська угода про реадмісію. Голова консульського управління міністерства закордонних справ України Борис Базилівський вважає, що її підпишуть уже найближчим часом. Учасники конференції в Києві переконані, що ця угода стане ефективним гальмом на шляху нелегальної міграції в Східній Європі.
XS
SM
MD
LG