Доступність посилання

ТОП новини

У Києві обговорюють зустріч В. Ющенка з В. Путіним


В Україну з робочим візитом прибув секретар Ради безпеки Росії Ігор Іванов. Він зустрівся з секретарем Ради національної безпеки та оборони України Віталієм Гайдуком. Тема переговорів – підготовка проведення міждержавної комісії Ющенко-Путін.


Тетяна Ярмощук, кореспондент Радіо Свобода

Нинішня зустріч Ігоря Іванова з Віталієм Гайдуком має розірвати паузу у стосунках між Радою національної безпеки та оборони України та Радою безпеки Росії. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив співробітник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень Олександр Дергачов:

“Рада національної безпеки і оборони України та відповідний орган Росії завжди були найактивнішими, оскільки були менше пов’язані з якимись формальностями, мали більше маневру для обрання тем спілкування. Після паузи певною мірою, мабуть, не в такому вигляді, як раніше, але поновлюються такі контакти. Головна тема – це формування порядку денного, можливих рішень, можливих результатів зустрічі двох президентів у Києві, встановлення контактів, нових виконавців і пошук можливостей співпраці у їхньому форматі”.

Заступник директора Національного інституту проблем міжнародної безпеки при РНБО Анатолій Гуцало вважає, що під час зустрічі секретарі української та російської рад безпеки, окрім теми підготовки комісії Ющенко-Путін, звернуть увагу і на низку інших тем:

“Апарати рад безпеки підтримують сталі контакти з досить широкого кола питань. З питань народної безпеки і питань взаємодії країн. Питання, пов’язані з придністровським урегулюванням. Та й інші питання, де Україна і Росія є активними авторами у міжнародних справах. Можливо, обговорюватимуться і питання, пов’язані з енергетичною безпекою, оскільки ці питання є об’єктом активних зусиль і російської, і української сторін. Я думаю, будуть і питання Чорноморського флоту. Тобто, все те, що стосується питань безпеки і найбільш актуальних питань взаємодії України та Росії”.

Зустріч президентів України Віктора Ющенка і Росії Владіміра Путіна має відбутися після засідань усіх підкомітетів україно-російської міждержавної комісії. На черзі засідання підкомітетів з питань безпеки та гуманітарних питань. Що ж стосується самої комісії, то вона планується у Києві після того, як усі її структури проведуть свої засідання.
XS
SM
MD
LG