Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 23 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 23 листопада 2006 р. (RadioSvoboda.ua) - Про важливі події, що сталися 23 листопада в різні роки і століття.

23 листопада російська православна церква піддала анафемі гетьмана Мазепу, у світі з’явилася перша електробритва, в Індокитаї почалась найдовша у 20-му столітті війна, а співачка Шер купила собі місце на кладовищі.

23 листопада 1499-го року в Лондоні публічно повісили Перкіна Варбека, фламандського авантюриста, котрий видавав себе за Річарда, герцога Йоркського, сина англійського короля Едуарда IV. Два роки перед цим він висадився в Корнуоллі з 6-тисячною армією, маючи на меті захопити Лондон, але армія короля Генріха VIII виявилася сильнішою, Варбека схопили і стратили.

1708 - За наказом царя Петра I російська православна церква піддає анафемі українського гетьмана Івана Мазепу, котрий у жовтні оголосив про союз України з Швецією у війні проти Росії.

1889 – У салоні "Пале-Роял" в Сан-Франциско встановлюють перший у світі музичний автомат. Пристрій, сконструйований Луїсом Глассом, – це фонограф Едісона з чотирма змінними свинцевими трубками, на котрих записані музичні композиції, які можна відтворювати після кидання клієнтом 5-центової монети у спеціальну щілину. За перші півроку експлуатації музичний автомат приніс власнику салону прибуток в 1 тисячу доларів.

1910 – знову Лондон і знову вішають людину. Це Кріппен – перший у світі злочинець, якого спіймали за допомогою оголошення по радіо.

1923 – Якоб Шик патентує першу електробритву.

1943 - У Франції при спробі арешту гестапівцями гине керівник підпільної організації "Фермери" англієць Майкл Тротобас. Після 2-ї Світової війни у Франції заснують спеціальну медаль "Відзнака капітана Мішеля", котрою нагороджуватимуть бійців французького Руху опору.

1946 – Мирні переговори між Францією та представниками комуністичних сил Північного В''єтнаму припиняються. французькі бойові кораблі обстрілюють в''єтнамське місто Хайфон, гине майже 6 тисяч жителів. Це початок збройного конфлікту, котрий 19 грудня переросте в Першу індо-китайську війну і перетвориться в найбільш тривале збройне протистояння 20-го століття.

1980 – На півдні Італії землетрус силою 6.8 балів за шкалою Ріхтера. Гине майже 3 тисячі людей, поранені більше 3 тисяч і 200 тисяч втрачають дах над головою.

А у 1999 співачка і актриса Шер прикупила собі містечко на кладовищі в Парижі. Шер співає й досі, виглядає пречудово, тож, найімовірніше, мотив такої покупки простий: а щоб було.
XS
SM
MD
LG