Доступність посилання

ТОП новини

Переговори навколо польського вето на нову угоду ЄС і Росії триватимуть.


Єва Поштар Варшава, 23 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Євросоюз не зможе у п’ятницю розпочати переговори щодо нових угод про співпрацю з Росією через вето Польщі. Відтак переговори навколо польських вимог продовжаться після зустрічі Росії й ЄС у Гельсінкі, вважають польські політики. Чим може закінчитися політичне протистояння у справі вето стосовно договору ЄС–Росія?

Польща закликає ЄС до європейської солідарності в енергетичному питанні й домагається від Росії відкрити її ринок для імпорту польського м’яса. Через ці незгоди з Росією Польща підтримала своє вето на новий договір ЄС–Росія.

Яким буде становище Польщі, чи вона піде на компроміс і які будуть межі цього компромісу? Голова парламентської комісії із зовнішніх відносин Павел Залевський сказав Радіо Свобода, що Польща намагається бути гнучкою, бо їй також важливо вирішити цю справу: «Усе залежить від того, чи матимемо ми серйозні і хоча б якоюсь мірою корисні для нас гарантії з боку Євросоюзу. Очевидно, існують певні умовні межі компромісу. Ми хочемо мати в руках реальні факти. Переговори тривають».

Депутат Залевський наголошує, що Польща, виступаючи на захист вільної торгівлі зі Східною Європою, обстоює не тільки свої економічні інтереси, а й інтереси тих країн, які увійдуть до складу ЄС у січні 2007 року. Збереження ж польського вето означає, що переговори навколо польських претензій триватимуть і після 24 листопада.

Польща не використала всі можливості дипломатії

Колишній президент Польщі Лех Валенса сказав Радіо Свобода, що загалом згоден із позицією нинішнього керівництва країни, але зазначив: «Треба було домовитись із усіма державами ЄС. Сказати: ми з Росією не можемо повестися по-іншому. Бо, потураючи їй, ми заохочуємо її до поганих вчинків. Щодо цього немає сумнівів — треба Росію навчити порядку».

Польща в переговорах із країнами ЄС невповні використала можливості дипломатії, кулуарних консультацій, вважає Валенса. Тому, на його думку, до останньої миті переговорів Польща не може бути впевненою в успіху.
XS
SM
MD
LG