Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель знімає з порядку денного саміту ЄС–Росія переговори про нову угоду з Москвою.


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Учасники саміту у Гельсінкі Євросоюз–Росія у п”ятницю не розпочнуть переговори з Москвою щодо нової угоди про співпрацю. Вето на початок переговорів наклала Польща, незадоволена тим, що Росія забороняє імпорт на свою територію польського м”яса і овочів. Головуючій у Євросоюзі Фінляндії не вдалося переконати Польщу зняти ембарго. Представники Єврокомісії збираються тиснути на російського президента Володимира Путіна, щоб його країна негайно скасувала заборону на ввезення харчів із Польщі. На саміті в Гельсінкі мова піде і про інші питання – енергетичну співпрацю з Росією, порушення прав людини в цій країні.

Євросоюз проходить нині своєрідний тест на єдність у лавах. Після того як Брюсселю та Гельсінкі не вдалося за останні десять днів переконати Варшаву скасувати вето на початок переговорів з Москвою про нову угоду ЄС–Росія, Єврокомісія висловила повну солідарність з позицією Польщі – про це заявив напередодні саміту голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у телефонній розмові з польським прем”єром Ярославом Качинським. Говорить заступниця прес-секретаря Єврокомісії Піа Аренкільде-Гансен:

“Голова Єврокомісії також сказав прем”єр-міністру, що Єврокомісія разом з головуючою в ЄС Фінляндією наполягає на тому, щоб чинити тиск на Росію і створити умови, щоб розпочати переговори з Росією щодо нової угоди про співпрацю. Єврокомісія через власні контакти буде тиснути на Росію і закликати її виявити політичну волю, щоб розв”язати цю ситуацію і показати свою відкритість”.

Варшава бачить таку заборону політично вмотивованою, адже відносини між Польщею та Росією особливо ускладнилися після того, як Варшава підтримала демократичні зміни в Україні під час Помаранчевої революції. Голова Єврокомісії сказав, що Москва погарячкувала, коли запроваджувала заборону на ввезення польських харчів.

Учасники саміту ЄС–Росія мають розглянути не тільки проблеми навколо польського м”яса, але й багато інших питань. Серед них – енергетична співпраця Євросоюзу з Росією. Як відомо, Європа виробляє нині єдину енергетичну зовнішню політику – на такий крок країни ЄС вдалися після січневих проблем з постачанням газу з Росії до України та інших європейських країн. На саміті в Гельсінкі говоритимуть про вступ Москви до Світової організації торгівлі, про міжнародні питання – Грузію, Косово, Іран та Близький Схід. Як завжди на подібних зустрічах з російськими представниками, керівники держав і урядів Євросоюзу говоритимуть про порушення прав людини в Росії та про Чечню. Говорить голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу:

“Все, що стосується свободи слова та всіх інших свобод, все, що стосується прав людини, залишається дуже важливим питанням для нас у нашому відкритому, щирому діалозі з Росією і президентом Путіним. На останньому неформальному саміті в Лахті ми говорили про вбивство пані Політковської. Нас дуже турбує свобода преси в Росії і той факт, що там було вбито так багато журналістів, а ми досі точно не знаємо, хто скоїв ці злочини”.
XS
SM
MD
LG