Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса про відносини Варшави і Москви.


Єва Поштар Варшава, 24 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Щоденник "Газета виборча" на першій сторінці цитує слова однієї з речників Єврокомісії Піа Аренкільде Гансен про польське вето на новий договір ЄС–Росія: «Маємо клопіт, не кризу». Брюссельський кореспондент газети вважає, що компроміс був близький. На перешкоді стали надто загальні пропозиції, які Польща отримала від ЄС.

«Що тепер чинитиме Росія?» – запитує польський журналіст у московському центрі Carnegie. «Проблема в тому, що поступки для Польщі суперечили б натурі російської дипломатії», – відповідає "Газеті виборчій" російський аналітик Марія Ліпман.

Публіцист газети «Жечпосполіта» вважає, що події, пов''язані із польським вето, показали наївність Євросоюзу стосовно Росії. Автор статті зауважує: «На жаль, досі Євросоюз негласно брав сторону Росії». На думку журналіста, треба було аж польського вето, щоб європейські політики прозріли, а така короткозорість їх компрометує.

Газета «Дзєннік» припускає, що єдиним реальним успіхом зустрічі ЄС– Росія у п’ятницю в Гельсінкі буде спільне фото голів держав Євросоюзу із російським президентом Володимиром Путіним. Кореспондент «Дзєнніка» вказує на те, що Німеччина і Франція, підтримуючи Польщу, водночас «грають на дві сторони", бо переймаються поставками газу із Росії.

Парадоксально, що польське вето може бути корисним для Росії, вважає журналіст, бо воно зупинить переговори ЄС про доступ європейських компаній до транзитних газопроводів і російських родовищ природнього газу.

Польські експерти радять занадто не перейматися перспективою вступу України до НАТО

Тим часом щоденник «Газета виборча» нагадує про заплановану зустріч голів держав НАТО, що має відбутися у вівторок у Ризі.

Публіцист щоденника ставить питання: «З чим маємо їхати на зустріч голів держав НАТО?». Експерти Європейського дослідницького центру "Натолін", на яких посилається газета, вважають, що Лєх Качинський на зустрічі в Ризі вже не повинен обстоювати ідеї членства України в НАТО, оскільки вона сама цього не бажає.
XS
SM
MD
LG