Доступність посилання

ТОП новини

Польський депутат Європарламенту Броніслав Ґеремек: “Для польської політики підтримка України має бути непорушним принципом”.


Кирило Булкін Київ, 23 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Що змінилося у ставленні Європи до України після Помаранчевої революції та після політичних змін 2006 року? Чи залишається польська підтримка європрагнень України незмінною? Про це кореспондентові Радіо Свобода Кирилові Булкіну розповів польський депутат Європарламенту Броніслав Ґеремек.

Кирило Булкін і Броніслав Ґеремек.
Р.С.: Польща активно підтримує Україну в її європрагненнях. Як на Ваш погляд, чи мають інші, крім польських, європарламентарі відчуття, що Україну треба підтримати у її євроінтеграційному поступі?

Б.Г.: Можу сказати, що європейські інституції перебувають під враженням, під впливом Помаранчевої революції. Перед Помаранчевою революцією Україна виглядала країною дуже далекою від Європи, і ніхто в ЄС навіть не думав про європейське майбутнє для неї. Але після Помаранчевої революції ситуація змінилася. І Європейський парламент ухвалив дуже чітку резолюцію, яка говорить, що Європарламент підтримує європейські устремління українського народу. Я сподіваюсь, що саме це буде визначати подальшу поведінку Європи.

Р.С.: Чи не вплинуть на цю поведінку останні політичні зміни в Україні?

Б.Г.: Зараз, коли в Україні дуже складна внутрішня ситуація, я думаю, що Європа веде політику вичікування. При цьому стартовою позицією для подальших процесів є те, що стосунки з Україною зараз регулюють засади політики сусідства. І я хочу сказати, що політика сусідства після останнього рішення стосовно бюджету буде потужним інструментом, що підтримає процеси трансформації в Україні на її шляху до Європейського Союзу. І сподіваюся, що Україна стане таким саме членом ЄС, яким є Польща.

Р.С.: Чи залишається польська позиція стосовно підтримки України на шляху до Європи незмінною?

Б.Г.: Для польської політики підтримка України має бути непорушним принципом. Це в інтересах Польщі, це в інтересах Європи.
XS
SM
MD
LG